1942 г., Пшемишъл, Полша
Стефания Подгорска е на шестнайсет и през последните четири години е успяла да влезе в живота на семейство Диамант. Тя работи в магазина им за хранителни стоки, живее в дома им. И се влюбва в сина им Изио, който я моли да се омъжи за него. Но трябва да пазят годежа си в тайна, защото Стефания е католичка, а Диамант са евреи.


Всичко обаче се променя, когато германската армия стига до Пшемишъл. Семейство Диамант са изселени в гетото, а Стефания остава в окупирания град да се грижи за сестричката си.

Една нощ на вратата се чука. Макс, братът на Изио, е скочил от влака по пътя към концентрационен лагер. Стефания взема трудното решение да скрие Макс, а впоследствие и още дванайсет евреи.
Скоро обаче се появяват есесовци и конфискуват къщата, в която настаняват две медицински сестри германки.
Стефания е изправена пред още един мъчителен избор. Да избяга или да остане.
 
Вълнуващият роман на Шарън Камерън разказва за добротата, неподправения ужас и невероятната вътрешна сила на тази млада жена – моята майка. Книгата надхвърли всичките ми очаквания.
Ед Бурзмински, син на Стефания Подгорска
 


 
 
За автора


 Шарън Камерън е бестселъров автор на „Ню Йорк Таймс“. Книгите й за юноши печелят множество призове, сред които наградите „Сю Александър” за най-обещаващо ново произведение от Съюза на авторите и илюстраторите на детски книги, Златно отличие за избора на родителите и др. Романите й оглавяват немалко класации и са включени в редица списъци с препоръчителна литература.

Неизчерпаемото й любопитство е една от причините за писателския й успех. Шарън обича мистериите. Защото те се нуждаят от разрешаване. Обича също големи дървета, Шотландия и историята. Когато не пише, може да бъде намерена да стреля със своя лък, да прелиства прашни томове, да размишлява за миналото или да продължава свето търсене на тайни проходи. Живее със семейството си в Нашвил, САЩ.
 
По повод работата си по „Искрици в мрака“ тя разказва:
През 1979 година Стефания и Хелена Подгорска са обявени за „Праведни сред народите” от „Яд Вашем” - Световния център за възпоменание на жертвите на Холокоста, - който е основната институция за изучаване, документиране, възпоменание и изследване на Холокоста. Геройството на Стефания и Хелена по време на Холокоста е признато с редица награди, статии, документални филми, телевизионни интервюта и филма „Скрити в тишината” (1996 г.).

          Разбрах за Стефания Подгорска в началото на 90-те години, дълго преди изобщо да си помисля, че мога да стана писателка. Не от статия или филм, или от Опра, а от нейно интервю, посветено на онзи период от историята, излъчено по местната телевизия PBS. Спрях да се занимавам с всичко, за да я гледам, и така и не забравих историята й. Повече от двайсет години.

През 2017 година открих цялото интервю на онлайн страницата на Мемориалния музей на Холокоста във Вашингтон. Изгледах го три пъти и когато приключих, знаех три неща. Тази история трябваше да бъде разказана. Тази история трябваше да се превърне в роман. И за добро или лошо, аз бях тази, която трябваше да го напише.