Мона Лиза, най-известната картина в света, трябва да бъде върната от Франция в Италия. Това каза италианският вицепремиер Матео Салвини, след което уточни, че се майтапи.

Неговите думи идват в момент, когато френско-италианските отношения не са в добро положение след поредица от разправии за нелегалната имиграция, вътрешната политика и лични атаки, насочени към френския президент Еманюел Макрон.

„Обявявам, че работим с френския посланик да си вземем Мона Лиза“, каза Салвини на пресконференция, на която обяви събитията, свързани с честването на 500 г. от смъртта на художника и изобретател Леонардо да Винчи.

„Би било по-удобно за всички, които искат да я видят отблизо,” каза Салвини, който е и вътрешен министър и допълни: „Очевидно е, че се шегувам, не се нуждаем от повече международни кризи”.

Да Винчи е роден в управляваната от Медичите Република Флоренция през 1452 г., но умира във Франция през 1519 година.

Салвини каза, че ще посети „Последната вечеря“ на Да Винчи в Милано преди 2 май, датата на смъртта на ренесансовия гений.

„Що се отнася до Мона Лиза, доколкото е в Париж, това би отнело малко повече време”, каза Салвини.

Картината, чиято загадъчна усмивка отдавна пленява художници и почитатели, привлича всяка година милиони хора в Лувъра във френската столица.

Разгадаха една от най-големите мистерии, свързани с Мона Лиза (СНИМКИ) 

Отношенията между Франция и Италия се влошиха, след като Салвини и популисткият лидер Луиджи ди Майо сформираха правителство през юни.

Париж и Рим се сблъскаха по редица въпроси, включително железопътната линия Лион-Торино, мигрантите и заемането на художествени произведения за тазгодишните събития, свързани с Да Винчи.

През февруари Франция отзова посланика си след поредица от „скандални” изявления на италиански официални лица, уточнява БГНЕС.