Майк Викинг основава първия в света Институт за изследване на щастието през 2013 г. в Копенхаген, Дания. Освен това е сътрудник изследовател към Световната база данни за щастието и член на консултативния съвет към Политиките на Световния доклад за щастието на ООН.

Майк Викинг е консултант по въпросите на щастието и как да използваме материалното богатство за по-качествен живот. До момента е изнасял доклади в над четиресет държави, a вестник Таймс го описва като „най-щастливия човек на света“.

Притежава диплома по бизнес и политически науки, работил е за Министерството на външните работи на Дания. Автор е на световните бестселъри „Малък наръчник по хюга“ и „Малък наръчник по люка“.
 



В новата си книга Майк Викинг разглежда хубавите спомени като част от щастието. Като се позовава на глобални проучвания, научни експерименти и лични преживявания, той разкрива как се формират те и ни съветва как сами да създаваме незабравими моменти. За да поддържаме хубавите си спомени живи, трябва да ангажираме сетивата си, да използваме силата на първите неща и да осъзнаваме чувствата и емоциите си. Разбира се, препоръчително е да запечатаме моментите на щастие на снимка. Или просто да си ги припомняме, като разказваме с носталгия истории за добрите стари времена.
Хубавите спомени са неразривна част от психичното здраве и цялостното ни усещане за щастие. Те ни дават сила в трудни моменти, напомнят ни кои сме в действителност и ни изпълват с надежда за бъдещето. Затова нека поемем по алеята на спомените заедно с Майк Викинг и да започнем да планираме специални моменти, които да се превърнат в прекрасни спомени.

Според Майк Викинг създаването на щастливи спомени е изкуство, което можем да изучим и да усъвършенстваме. Вижте три изпитани правила, които ще ви помогнат в това начинание:
          #1. Овладейте силата на нещата, които ви се случват за пръв път. Търсете нови преживявания и направете дните си необикновени.
          #2. Ангажирайте всички сетива. Не разчитайте само на очите. Спомените могат да имат и звук, аромат, допир или вкус.
          #3. Обръщайте повече внимание. Отнасяйте се към щастливите си моменти така, както бихте се отнесли към човека, с когото излизате на среща. Дайте им цялото си внимание!