Думата „иновация“ се използва все по-често от компании, които се опитват да звучат модерно, но често нямат никаква или почти никаква систематична идея как се появява тя. Нито един икономист или социолог не може да обясни напълно защо се появяват иновациите, нито защо това се случва на точно определени места и в точно определено време. Това обаче не означава, че трябва да останат неразказани.

Небезизвестният учен, журналист и писател Мат Ридли, автор на бестселърите „Геномът”, „Еволюция на всичко” и „Червената царица”, успява по блестящ начин да  събере в една книга истории за стотици иновации и иноватори, за най-висшите прояви на човешкия ум и изобретателност през хилядолетията – от опитомяването на кучето до ядрената енергия.

 „Кратка история на иновациите” е забележително изследване на иновацията като еволюцията – процес на постоянно откриване на начини за пренареждане на света във форми, които надали биха се появили случайно и усъвършенстван вариант на невероятното. Според Ридли иновациите, били те iPhone, идеи или наглед странни изобретения, са невероятни, странни комбинации на атоми и дигитални битове информация.
 



В изданието оживяват невероятните истории на изобретяването на  парните машини и интернет търсачките,  на ваксините и електронните цигари, на транспортните контейнери и силициевите чипове, на куфарите на колелца и генното редактиране, на числата и тоалетните. Нещо повече, Ридли разгръща своето изследване през успехите и провалите на Томас Едисон и Гулиелмо Маркони, Томас Нюкомен и Гордън Мур, лейди Мери Уортли Монтагю и Пърл Кендрик, Ал Хорезми и Грейс Хопър, Джеймс Дайсън и Джеф Безос.

Ридли се спира на същността на иновацията, на редица примери за признати и непризнати открития,  на провала като необходимо условие, като се опира на опита на Amazon и Google. И не на последно място – ученият се опитва да обясни парадокса между негласната съпротива спрямо иновациите и междувременно на  все по-нарастващия глад за тях – особено в Китай и Бразилия.

Забавни, поучителни, понякога дори трагични, това са стъпалата, върху които стъпваме по пътя си нагоре – и са по-важни от всяка война, от всеки политик, от всяко преходно събитие, което напразно отвлича общественото внимание. Защото именно благодарение на иновациите човечеството се развива нагоре и нагоре.