30-годишната Ани Чепъкова е поредният ни повод да се гордеем с бургазлии и доказателство че тук се раждат таланти. Екип от дизайнери на световен бранд, начело с младата и талантлива бургазлийка превърна бившата поща на Копенхаген, строена през 1912 г. в 5-звезден хотел.

Ани Чепъкова е основният дизайнер на проекта, който трансформира бившите канцеларии на пощата в уютни стаи и апартаменти, запазили духа на времето, пише "Флагман".

От 8 години Ани Чепъкова работи в компанията „Юнивърсал Дизайн Студио“ в Лондон и в момента е старши интериорен дизайнер. Завършила е интериорен дизайн в Кингстън  в Лондон.  

Тя е родена и израснала в Бургас, на 19 г. заминава за да следва в Англия, а преди това е завършила ГРЕ „Г. С. Раковски“. В семейството на Ани талантът и нюхът към иновациите може би са наследствени. Именно нейният баща – известният инж. Константин Чепъков, изобрети евтин и ефективен апарат за обдишване, който всеки може да си изработи у дома.

Ани Чепъкова в момента работи по довършването на последните щрихи на уникалния проект за вила „Копенхаген“. Вижте какво ни разказа тя за вълненията си около създаването на уют и безвремие в центъра на датската столица:

„Проекта го започнахме през ноември 2018 г., като участвахме в състезание, минахме през три етапа и спечелихме частта със стаите на хотела. Самият проект е в оригиналната сграда на пощата в Копенхаген, която е строена през 1912 г. и е минала през много различни форми на работа – основно като офиси на пощата.

Преди няколко години са я купили от компанията „Nordic Hotels&Resorts“, която е за хотели само в скандинавските страни. Те имат няколко събранда, които развиват. Преди няколко години вземат една по-специална сграда и я превръщат в уникален хотел, който няма нищо общо с техния бранд като стил. Това ни е втори проект за тях – първият беше в Стокхолм и се казва „At six”. Това са два бутикови хотела за тази марка.

В проекта за вилата идеята е, че всички стаи целят да донесат на гостите чувството, че се намират в апартамент в Копенхаген. Когато сте гост в хотела, нямате усещането, че сте в хотел, затова и го нарекохме вила и се опитахме всички стаи да бъдат възможно най-различни. Самата сграда има много големи разлики между различните етажи, защото е строена като офис.

Затова има различни концепции за стаите. Има апартаменти, които са с 4-метрови тавани и много големи красиви прозорци. Те са основната част. В двата тавански етажа има много интересна архитектура, която е типична за времето, когато е строена сградата в Копенхаген. Тези два етажа имат различни концепции, така че всеки път, когато гостите остават в хотела, да бъдат в съвсем различна стая. Във всяка стая сме направили различни дизайни и всеки от тях има съкатегории, така че наистина всеки път да е ново за гостите.

Като интериорни дизайнери ние започваме малко по-късно от архитектите. Сградата беше вече в ремонт, ние работихме с локални архитекти от Дания и започнахме през май 2018 г.

Проблемът с тази сграда е, че през 80-те години е правен основен ремонт и много от оригиналните детайли са били премахнати и заменени със стандартни пластмаси от 80-те години. Всичко, което можехме да запазим като оригинални детайли, го запазихме, но за жалост това е основно по стълбищата. За дизайна на стаите прекарахме много време в архивите на сградата, за да видим тя как е изглеждала преди и се опитахме по модерен начин да интерпретираме оригиналните детайли.

Не искахме да интерпретираме нещо, което вече го няма като пастиш, а да се вдъхновим от него и да му дадем нов живот по този начин. В основните стаи много голям ефект имат прозорците – те са три метра високи на 1,5 метра широчина. Те бяха заменени с идентични на оригиналните, но изработени по датски стандарти. Това е и идеята – сградата да функционира като модерна сграда, но да запази духа си.

За да постигнем това, избирахме идентични мебели, много голяма част от тях са по наш дизайн и имат различна визия от различни епохи. Това дава на сградата дух на безвремие, защото е микс между ново и старо.

Другите етажи, които са тавански, напомнят за апартаменти в Копенхаген, защото има много стандартни детайли, които виждаме в музеи и други сгради, които посетихме, докато правехме концепцията на вилата.

Сградата се намира в центъра на Копенхаген точно срещу главната гара на града. Двете сгради са строени от един и същи архитект и са свързани помежду си.

В момента, когато са строени, се е развивал железопътният транспорт в Дания като цяло и някои от вагоните на влаковете са имали специални релси, които отиват директно в пощата, така че колетите и писмата да не влизат в гарите и след това да се връщат. Затова и двете сгради са свързани като място и архитектура. Точно до тях е и известният парк Тиволи в Копенхаген, който е много голяма туристическа атракция.“

 


В категории: Бургас