Купуват ли новите ни богаташи фалшиви картини? Ами, да, купуват.

Е, как може един художник като Сирак Скитник, Иван Милев  да струва 200 или 300 лева? Няма будали: нито антикварят дето ги е  продавал „оригиналите” е будала, нито този,  който е издал сертификатите, нито този дето купува творба на класически майстор.

Ама имало печати на списание „Везни” върху картина на Сирак Скитник, където той е сътрудничил по онова време.  Значи това е негова картина. И всички вкупом  веднага повярвали.

Е,  кажете сега, дали един търсен класик ще струва 300 лева?! Но и колекционер и продавач и сертификатор са готови за дребни пари да купуват и продават  „оригинали”. Че то си е пълен келепир.

Днес, едно качествено шампанско вино струва  300 лева. Какво му плащаш? Много от  джобните ни богаташи дават с охота тези пари и изпиват виното. Нали и  картината е стока. Намерил си евтино стоката, купуваш. Това си е нашенска черта още когато Алеко Константинов написа:

Европейци сме ний, ама все не сме дотам”

А и в цяла Европа, ментета дал бог. Да му мислят купувачите. Че то и специалистите и оценителите бъркат, какво остава за  любителите на изкуството.

Още преди  две години внукът на Иван Милев, архитект Александър Тодоров изказа възмущение, че се е е „срещнал” с поне 20 пресни ментета с подписа на дядо му Иван Милев, починал през 1927 г..  Имало и творби, които били изгорени по погрешка от неграмотен огняр,  в един банков трезор през 40-те години на миналия век. Там  30 картини на Иван Милев били оставени от неговата баба Мария на отговорно пазене, когато тя се жени втори път и заминава с мъжа си за Истанбул.Но идват бомбандировките и  няма вече кой да ти каже какво е станало.

Та същият този внук от години търси спонсори, за да издаде  сам  голям албум на дядо си Иван Милев, но не може да набави  нужните пари. В същото време „оригинали” на дядо му се продават сигурно  по за 300 лева. По-добре ги дайте на внука тези пари, да отпечати албума. Там й имената ви ще напишат. Като спонсори да се увековечите.

Наместо прерисувани ментета от чужди автори и приписани и „подписани” от нашенски, отдавна умряли творци, ето ви няколко оригинали от Сирак Скитник, Иван Милев, Гошка Дацов, Николай Райнов.





Картини на Иван Милев




Картини на Сирак Скитник


Картина на Гошка Дацов


Картина на Николай Райнов


Един ден  чаках в ателие-колекция да пристигне  Светлин Русев. Влиза той и носи  две свои картини. Оказва се, че са на хора, които са му се  похвалили, че са си купили  евтино негови картини.

„И двете - казва Светлин Русев - са менте.”
И написа на гърба им  с големи букви с флумастер: „картината  не е рисувана от мен. Тя е менте.” Питам:  Е, сега какво ще правиш.

„Ще им нарисувам истински, отговаря ми. Че то тогава – викам – и аз да накарам за триста лева да ми нарисуват  ментета, пък да дойда после при теб  и да си ги заменя с оригинали за по три хиляди. Така ли става?

Той ми отговаря, че знае кой ги рисува. Че и полицията знае и че са го викали и  предупреждавали, че ще го съдят.Той обещавал, но  пак си рисувал.

Ментета има и ще има по цял свят, ние също сме се включили активно. Преди време ментета на Майстора, сега на други художници. Въпросът обаче както ни казаха от телевизора коментиращите ситуацията бил другаде: не в парите, защото какво са 3хиляди и петстотин лева за 14 картини....а в морала. Този морал винаги служи за носна кърпичка у нас. Да се обидим на мошеника и изтрием сълзите.

Не, по просто е! Не купувайте художници, които са безценни,  за по 300 лева парчето, господа богаташи.

От цялата олелия поне имаме една полза – научихме къде се намира новата галерия „Структура”.

Савка ЧОЛАКОВА, БЛИЦ