По книжарниците излезе „Чудото на българската писменост“ от Христо Буковски тъкмо навреме за Празника на българската азбука и славянската книжовност 24 май.

Авторът на „Опасният архив на богомилите“ и „Похитеното съкровище на богомилите“ продължава да изследва българската история, търсейки следи към едно скрито познание, закодирана във вярванията и традициите мъдрост, останала от векове и даже хилядолетия.

Защо богомилите винаги носят книга? Защото са умеели да извличат от писмената изначалната им свещена същност. А дали можем да стигнем до извора на познанието?

В „Чудото на българската писменост“ Буковски се обръща към огромното богатство от писмени системи, които са възникнали или са се разпространявали по нашите земи още от праисторически времена и търси връзките между символите и духа.
 



От Вселенската школовка на шаманите, през тайните на орфизма, чудотворствата на светците в християнството и посвещението на богомилите Христо Буковски ни превежда през митовете и тайните заклинания, свещената българска писменост и историята на словото по нашите земи чак до споделеното познание в съвременността.

Как е започнала връзката между Бога и човека? Как са се разбрали? Как са установили пътя, по който да обмéнят сигурно познание? Как – с кодовите знаци в това общуване по изконните ни родови земи – вещи жреци са извличали космически начертания за първите писмени системи?

Това са само някои от въпросите, чийто отговор историкът търси.
„Чудото на българската писменост. Петото измерение в богомилското христианство“ от Христо Буковски е поредното пътешествие на автора по стъпките на богомилите по българските земи и съвършен подарък, който възвръща изгубените спомени за тайнствата на прадедите ни.