„Доста дълго време отделихме да говорим за публиката, но се оказа, че по-големият проблем са артистите. Радвам се, че напоследък започнахме да коментираме този проблем“. Това коментира за bTV директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов във връзка с работата на театрите в условията на COVID-19.

"Минахме през хипотези. Да се играе с маски е трудно, но обсъждахме вариант с шлемове, които дават някаква сигурност и спокойствие. Разбира се, не става, защото звукът е проблематичен. Дори мислехме как да се сложат микрофони", уточни той.

"Оказа се, че по-големият проблем с артистите. Публиката можеш да я изолираш. Докато с артистите не става", добави Сърменов. 

"Ние сме много засегнати от ситуацията. Виждам, че хората от киносалоните са недоволни. Заведенията ще се напълнят и хотелите ще тръгнат. При нас обаче няма да е толкова безгрижно", каза директорът на Сатиричния театър.

"Дълго време според мен няма да може да се върнем към стария начин на живот. Говорим за десетилетия. Играли сме го този филм през 90-те - минахме през кризи. Надявам се да не се случи най-лошия сценарий", каза Сърменов.

"За нас парите са достатъчни. Радвам се, че някой ни съхранява. Разбира се, това, което направи правителството, е добре. Идеята да се съхрани култура е над всичко", уточни директорът на Сатиричния театър.

„Дълго време ще имаме проблем с възстановяването. В момента мисленето трябва да се преструктурира и в това няма нищо лошо. Трябва да се обърнем към по-камерните форми и тези, които не изискват толкова голям човешки ресурс“, обясни той.

„Вече проведохме разговор с Шесто училище в София, за да се играят постановки в двора на учебното заведение. Имаме възможност да го направим. Не, че ще изкараме страшно много пари, но това е раздвижване на системата. Хората трябва да имат усещането за светлина и смисъл. Убеден съм, че ще се справим“, каза още Сърменов.