Културата е основната причина Калин Вельов да влезе в политиката. Вярва, че идеите, които има, могат да бъдат постигнати само с ГЕРБ. Това разказа самият музикант, цитиран от Novini.bg 
"Не само спортът, но и културата е визитната ни картичка на страната ни пред света", категоричен е той. 

Смята, че на културата й е нужен човешкият фактор, защото през годините се е заложило повече на материалната база. Затова призовава и други свои колеги да не се страхуват да влязат в политиката, ако искат да внесат промени в сектора. 

Воден от тези свои убеждения, Калин Вельов ще бъде кандидат-депутат от ГЕРБ в София. Музикантът не крие, че от много години има контакти със столичния кмет Йорданка Фандъкова във връзка с различни културни инициативи. 

"За да осъществиш напредък в даден сектор, това е свързано с промяна в законодателството, което изисква политическа воля и подкрепа. Това няма как да стане без силна политическа структура и ако има някоя партия, която е доказала, че е превърнала думите в дела и е намерила решения - това е ГЕРБ", обясни той. 

"Важно е не просто да има нови лица, но е важно те да поведат хорото и да повярват, че е дошло време за човешкия фактор", добави още музикантът. 

Калин Вельов увери, че му е приятно да участва в предизборната кампания, защото се радва на срещата с различни хора. Обещава обаче да не изостави и музикалните си проекти. Предстои му концерт с Нина Николина във Виена.