Нито едно българско бойно знаме не е било предадено на враговете. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов по време на откриването на изложбата "Спасените бойни знамена на Българската армия", предаде агенция "Фокус".

"Факт е, че по време на Първата световна война България е принудена да подпише примирието "Солун" на 30 септември 1918 г. Този факт поставя в много тежка ситуация всички български войски на запад от Скопие. Едно от условията по договора е освен оръжието, да си предадат и бойните знамена. Факт е обаче, че нито едно българско бойно знаме не е предадено на враговете. Всички бойни знамена са пазени от военни патрули", каза още той. "Темата със знамето е свързана с Българската армия. Знамето е един от символите на държавността. Много истории има за българските бойни знамена. Факт е, че в Българската армия има традиции и ритуали по посрещане и изпращане на знамето. Имало е случаи, когато военни части, които не са спазвали устава или са нарушили своята клетва, тяхното знаме е било унищожавано", допълни той.

"Хубаво е спасението на бойните знамена да се знае от поколенията, защото последните няколко десетилетия сме свидетели как обучаваме българската младеж в какви ли не измислени ценности. След това започнахме да изучаваме какви ли не теории, че войните донесли само жертви и страдание на българския народ, но славата на българското оръжие, честта и достойнството на българския войник като че ли до ден днешен остават встрани от държавната политика за възпитание на младите български поколения. Искам да благодаря на НИВМ за това, че с изложбите, които организират ни връщат към онези ценности, за които нашите деди са живяли и умирали", каза още министърът на отбраната.