Опашка от хора се изви днес пред Археологическия музей, хиляди близки, приятели, колеги, почитатели на науката и откритията в археологията дойдоха, за да си вземат последно сбогом с един от най-известните археолози в страната ни стaрши научен сътрудник д-р Георги Китов.
Едни от първите дошли да се поклонят пред човека и професионалиста бяха президентът Георги Първанов, министърът на образованието Даниел Вълчев, кметове на градове, където Китов е извършвал археологически открития, колегите му Николай Овчаров, Божидар Димитров, негови колеги от БАН, много журналисти.
Прочетено бе писмо от премиера Сергей Станишев, в което се казва, че с Китов си отива едно безценно наследство, а археологът е бил познат с непосредственост и всеотдайност. "За нас остава безценното наследство, което Георги Китов завеща на всички ни, на българската и световната археологическа наука. Ще го помним преди всичко с неговата непосредственост, всеотдайност и неизменния му стремеж към вечното, което той търсеше в миналото". Съболезнования на близките поднесоха кметовете на Стрелча, на Казанлък, Сливен, като обещаха да съдействат за продължаване на делото на големия български археолог.
Не може да не се тъгува за такъв голям археолог, траколог, изключителен човек и учен, каза президентът Георги Първанов, след като пръв поднесе цветя. Аз съм имал удоволствието да присъствам при разкопките на неговите обекти в могилите на тракийските царе. Имах и шанса да съм един от първите, докоснал се до златната маска, припомни си Първанов.
Колегата му Николай Овчаров сподели на шега, че ако Китов гледа сега от някъде, би му казал Другия Индиана Джоунс трябва да продължи делото му. Той определи Китов като "голям археолог". На въпрос дали времето на Китов не му е достигнало за да обобщи откритията си, Овчаров каза че ранната му кончина не му е дала наистина тази възможност. Но макар и да е бил упрекван приживе за това от свои колеги, при темповете, с които той е работил за популяризиране на българското наследство, за жалост не е имал тази възможност.
През цялото време ликът на археолога и откритията му се прожектираха на екран до ковчега. Много венци и цветя бяха поднесени пред големия човек, приятел и професионалист Китов. Някои искаха да го запечатат на снимка на мобилните си телефони.
Великият български археолог отпътува към отвъдното внезапно от инфаркт на 14 септември 2008 година. Случайно или не смъртта го застигна при откритата от него Четиньова могила в Старосел. Дали той не е намерил портал към света на траките, едва ли някой ще разбере. Само няколко дни по-рано, там професор Китов направи последното си откритие - част от златна тракийска ризница, принадлежала на аристократ от V век пр Хр. Георги Китов е роден на 1 март 1943 г. в Дупница. През 1966 г. той завършва история в Софийския университет "Св. Климент Охридски". /БЛИЦ