Художникът Кирил Колев показва 23 свои платна в Българския Културен Център в Берлин в момента. 37-годишният ловчанлия е завършил Художествената академия, специалност "Стенопис" при проф. Димо Заимов и доц. Олег Гочев. Изложбата му в немската столица е по проект на родното Министерство на културата и е до 1 април. Повечето от картините са с размер метър на метър, съобщиха днес негови ближни.
Според запознати в картините на Колев често се преплитат персонажи от други исторически времена, не са му чужди и библейските мотиви и образи. По думите на самия художник основна тема в творчеството му е цивилизацията и нейното проклятие. В своя изповед той признава: "От петгодишен рисувам. С рисуването създавам неща, които липсват в живота. Приемам моите картини като едни изобретения, механизми за игра и удоволствие. Затова рисувам всякакви истории. Едни са страшни, драматични, а други - спокойни, пасторални.
Винаги съм се стремял да изучавам собствените си усещания и представи и да ги осъществявам на платното. Отделям изключително внимание на идеите, а също и на самото изпълнение. Не мога да създам нещо, чиято идея не е интересна и не би ме забавлявала по време на работа. Така изображението става сложно и аз изчерпвам до голяма степен своята идея. Дори в най-обикновените неща намирам интересни хрумвания. Сега като виждам старите си картини, откривам в тях поводи за нови пластически решения. Но това не значи, че те ще станат по-добри. Те просто ще бъдат по-различни. Много ги обичам някои от старите си приключения в картини и трудно се разделям с тях, трудно ги продавам, трудно ги забравям. Виждам, че новите ми работи не са кой знае колко по-добри от старите. Смятам, че човек не може да стане по-добър художник, отколкото се е родил. Но той трябва да търси начини за усъвършенстване на своите зрителни и художествени умения, за да подобри своите картинни приключения.
Винаги съм възприемал изобразения свят като реалност, като действителност. Картината е реалност на моя мозък. Тя е негова снимка. Изпитвам удоволствие непрекъснато да снимам моя мозък. Приятно ще ми бъде да изпитват същото удоволствие и другите, които гледат моите работи.
Аз трябва по-добре да изуча себе си, за да се харесам и на останалите хора. Художникът, от една страна, събира и усвоява информация, за да развие себе си, а от друга, изобразява този обогатен свой свят, за да го видят и му се насладят другите.
Художникът е нещо много тайнствено. Никой не може да каже точно как от жизнения материал той прави своята картина. Аз измислям моите работи дори тогава, когато гледам чужди картини. Един крак, една ръка, един кичур коса са повод за моето въображение да тръгне и да измисли свое приключение върху платното. Дано и за всички вас, които уважихте моята изложба, картините ми станат приключения, които да ви донесат удоволствие!", мисли Кирил Колев, който от 23 април до 23 май ще подреди свои картини и в Културния ни център в Будапеща.
Гергана ДИМИТРОВА, БЛИЦ.