Управляващите продължават да не обръщат внимание на проблемите, които стоят пред българското книгоиздаване. В България има все още пълна 20-процентова ставка на ДДС върху книгите. Те не са привилегировани стоки, от които зависи бъдещето на хората, както се приемат навсякъде в Европа. Това каза председателят на УС на Асоциация “Българска книга” Дамян Яков на представянето на 27–ия Софийски международен панаир на книгата.
По думите на Яков отношението към българската книга показва отношението към културата и образованието. Инвестициите в култура и образование не са инвестиция в днешния ден, а инвестиции в бъдещето. Друг проблем пред книгата у нас е, че няма закон за библиотеките, откъдето няма и единен стандарт, по който да се финансират българските библиотеки. “През последните години все пак се започна някакъв диалог между държавата и библиотеките. През 2006 г. правителството даде 2 млн. лв. на библиотеките, а през 2007 г. – 30 млн. лв. Такова нещо не се е случвало от 20 години насам”, казва Яков. По думите му в библиотеките в цялата страна се съхраняват 80 милиона книги. Те обаче искат поддържане и осъвременяване, а парите от държавата не стигат. “Защото тази част от националното богатство не може да функционира без да се обновява. В ЕС се дават по 20 млн. евро за обновление”, каза той.
По думите на директора на Софийския международен панаир на книгата Владислав Симеонов тази година ще отпадне провеждането на националния панаир на книгата през май месец, както беше досега. “Този панаир е най-важното мероприятие в подкрепа на книгата и четенето у нас”, каза той. Това е мястото, което ще покаже на читателите какво е актуално в момента и ще им позволи директна среща с издателите. По думите на Симеонов преди 2 години панаирът се простираше на 700 кв. м. площ в НДК, а сега са му отредени над 1900 кв. м. площ. Той ще се проведе от 3 до 7 декември в НДК. В него ще бъдат представени над 140 български издателства, както и издателства от Русия, Беларус, Босна и Херцеговина, Сърбия и Иран. Заглавията, които ще бъдат представени, ще са над 15 хиляди. Почетен гост на панаира е Русия, която участва с 850 кв. м. изложбена площ с над 30 издателства.
По време на панаира ще бъде представена изложбата “Буквите на България – азбука на Европа”. Организира се и национална кръгла маса “Общество, книга, четене”, чиято цел е изработването на национална стратегия за насърчаване на четенето. В рамките на панаира организаторите смятат да проведат и 5–ти национален конкурс за есеистика “Цветан Стоянов” на тема “Изсечена ли е Броселиандовата гора”.
Десислава Вангелова, БЛИЦ