Премиерът Бойко Борисов и депутатът от ДСП Делян Пеевски бяха поздравени за самоинициативата за намаляване на данъчната ставка за книгите от изп. директор на издателство “Сиела“ и Десислава Алексиева от Асоциация “Българска книга“ в предаването “Социална мрежа“ по Канал 3.

Трябва да благодарим на министър председателя Бойко Борисов и депутата Делян Пеевски за мярката“, каза Тодоров по отношение временната мярка за по-ниско ДДС в сектора.

Алексиева обаче изрази надежди, че мярката ще бъде трансформирана в постоянна, тъй като трайното намаляване на цената на книгите не може да се очаква след една временна мярка. Тя даде за пример Швеция, където в крайна сметка приходите за държавния бюджет са се увеличили, когато ДДС е било понижено. Причината е в ръста на потреблението.

Надявам се, че догодина по това време ще можем отново да благодарим на г-н Борисов или който и да е министър председател, като мярката за постоянно намаляване на ДДС за книгите бъде предложена и приета“, допълни Веселин Тодоров.

Трите месеца на изолация се оказаха неблагоприятни за книгоиздаването, тъй като българите са си спестили разходите за литература. Добрата новина е все пак, че детската литература е отчела ръст за сметка на другите видове развлекателни заглавия.

Младите родители са изключително внимателни в избора на книги и смятат четенето за изключително важна част от образованието на децата. Започнаха постепенно да се променят нагласите, че на детето трябва да започне да се чете едва, когато започне да говори. Сега на децата се чете още от ранна възраст. Това е чудесен начин за обогатяване на българския език“, коментира Алексиева.