След като стана ясно, че  правителството може да намалят ДДС на книгите от 20% на 9%, така както и за ресторантьорския бранш от Асоциация "Българска книга" изпратиха отворено писмо до премиера Бойко Борисов.

В него специалистите обясняват, че с радост разбират, че книжния сектор е включен в предвидените правителствени мерки за намаляване на ДДС и отбелязват, че в период, в който държавата е в толкова дълбока криза, най-верният път за излизане от нея е чрез образование и култура. "Точно в този момент държавата показва къде са нейните приоритети. Затова от бранша настояват това предложение да бъде прието", пише в писмото.

Асоциация "Българска книга" е единствената национална организация в областта на книгоиздаването и книгоразпространението и обединява над 130 издателства и книготърговци, отговорни за над 90% от книжната продукция в България. Асоциацията настоява от над 10 години ставката на ДДС върху книгите да бъде намалена, съобразно съществуващите европейски практики.

Секторът е изключително тежко засегнат от извънредното положение, тъй като спадът в книжния сектор се оценява на между 50 и 70%. Причината е и, че голяма част от книжарниците бяха затворени, а отворените нямаха клиенти. Постоянно са получавали и сигнали от книгоиздатели, че нямат възможност да издават нови заглавия поради липса на средства.

"Това показва нуждата от спешни мерки за подпомагане на книжния сектор, като  намаляването на ДДС върху книгите ще е от решаващо значение за възстановяването му. - пише още в писмото - Намаляването на ДДС ставката ще направи книгите по-достъпни за по-голяма част от населението, която е силно засегната икономически от кризата.

Това е причината ние да настояваме за вземането на мерки, описани подробно и в писмото на Европейската федерация на книгоиздателите, изпратено до министрите на културата на ЕС и до еврокомисар Мария Габриел. От началото на кризата до момента извънредни мерки в подкрепа на книгоиздаването не са взети в България. Радваме се, че намаляването на ДДС върху книгата ще е първа стъпка, която да подпомогне книгоиздателския бранш и четенето в кризата.", отбелязват от Асоциацията.

В писмото те допълват, че книжният сектор включва и много творци на свободна практика, които също ще бъдат подпомогнати, когато секторът се възстанови от кризата.

"Намаляването на ставката на ДДС върху книгите ще има дългосрочен ефект върху цялата икономика - четящите нации имат по-успешни икономики.", отбелязват още от бранша.