Княгиня Мария Луиза ще гостува в Трявна в понеделник - 11 май 2009г. В 16.00 в Детската белодробна болница за долекуване и продължително лечение на белодробни болести "Царица Иоанна" ще бъде открит барелеф на Царицата –майка. Както е известно, Царица Иоанна построява този санаториум със зестрата си след сватбата й с Цар Борис ІІІ. До днес царското семейство оказва помощ на лечебното заведение.
По време на посещението си в Трявна, Княгиня Мария Луиза ще представи биографичната книга „Иоанна Българска, Царицата на Милосърдието”. По своя замисъл, биографията на Царица Иоанна следва издадения през 2007 г. юбилеен албум „Дългът преди всичко”, посветен на 70-та годишнина от рождението на Цар Симеон ІІ. Тя се явява втора част от замислената като четирилогия поредица за историята на Българската Царска Династия. Понастоящем под печат е третата част – „Фердинанд Български, Вярност и Постоянство”, посветена на 60 години от кончината на Цар Фердинанд и 100 годишнината от провъзгласяването на Независимостта на Българското Царство.
Книгата е издадена от Монтеки Едиторе. Авторите на биографията са гл.ас. Ивайло Шалафов, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски” и Любка Тасева, личен секретар на Царица Иоанна до нейната кончина. Книгата съдържа близо 500 страници, на които са поместени много спомени на роднини, близки и съвременници, които лично са познавали Царица Иоанна, както и богат снимков материал.
Предговорът към книгата е на Н.В. Кралят на Испания. Дон Хуан Карлос І изразява своята силна привързаност към Българската Царица -майка, с която го свързва, освен роднинство, близо петдесет години отлични отношения. „Леля Джованна”, както испанското кралско семейство нарича Блгарската Царица, е оставила незабравими спомени във всички тях. С родителите на Краля - дон Хуан де Бурбон и доня Мария, Царица Иоанна има дългогодишно и близко приятелство. Двете с доня Мария се посвещават на съвместни благотворителни инициативи.
Встъпителните слова към книгата са написани от Царица Маргарита, която на свой ред изразява дълбоката си почит към паметта на свекърва си.
Освен на изпълнения с трудности и предизвикателства живот на Царицата, авторите правят задълбочен преглед и на историческото развитие на Савойската и Черногорската династии, на Българската царска династия, на живота и делото на Цар Борис ІІІ и нелеката му задача да изведе българският кораб на спасителния мирен бряг във време на най-страшната война, която човечеството познава. Описани са и тежките години на изгнанието, когато Царското семейство е принудено да напусне Отечеството, вследствие на един незаконен референдум.
Цар Симеон ІІ и Мария Луиза, Княгиня Българска предоставиха свои лични спомени, фотографии и документи за обогатяването на албума.
Особен принос в издаването на книгата има Камило Дзуколи, извънреден и пълномощен посланик на Суверенния военен орден на Малта в Република България. Приживе Царица Иоанна е принадлежала на този Хоспиталиерски орден, отдаден изцяло на благотворителността и милосърдието. 
Авторите на книгата:
Любка Тасева е родена на 3 декември 1948 г. в София. По образование е филолог. Дълги години работи в испанската и португалска редакции на Българското Национално Радио. Член на Съюза на преводачите в България. От 1993 г. е личен секретар на Царица Иоанна до кончината й през 2000 г. Наградена от Президента на Италианската република с Ордена „Италианска солидарност”.
Ивайло Шалафов е роден на 1 май 1976 г. в София. По образование е богослов. Преподавател в Богословския факултет при СУ „Свети Климент Охридски”. Докторира в областта на Българската църковна история. Член на Съюза на учените в България. Координатор за България на Международната организация на преподавателите по религия –TRES. Председател на Сдружението на православните богослови „Теологос”.  /БЛИЦ