Тази година честваме и 100 години от рождението на Николай Хайтов. На 15 септември, когато е роден авторът, Мариус Куркински игра своя моноспектакъл по негови разкази "Черното пиле" в родния на Хайтов Асеновград.

"С продуцента на спектакъла Кирил Кирилов решихме заедно на 15 септември, когато е 100-годишнината от рождението на Хайтов, да дойдем тук в Асеновград и да изпълня „Черното пиле”. Вълнувам се много на този ден, отдавна го чакам.

15 септември е специална дата – това е и денят на смъртта на майка ми”, разказа Куркински.


Снимка: btvnovinite.bg

Преди 10 години на тази дата я чува за последно - малко преди да излезе на сцената.

"Случвало ми се е да погреба хора - скъпи и близки, и много по-късно да разбера какво са били те за мен, за което съжалявам. Но гледам да се поправя и да се уча, колкото мога.

Аз съм й благодарен много, че съм имал точно нея за майка, защото сега усещам как ме е възпитавала, колко много ми е дала, без да разбирам.

Тя много ме подкрепяше в това да стана артист. Отдаде живота си на това”, споделя Мариус Куркински.

 


Снимка: btvnovinite.bg

 

"Черното пиле" е вторият моноспектакъл, който Мариус поставя по текст на Николай Хайтов.

"Нямах никакво намерение през живота си да се докосвам до Хайтов, след като бях гледал прекрасните негови филми по негови сценарии, защото смятах, че всичко е казано. Някъде към 30-годишната си възраст посегнах към неговите книги.

Така, просто за да прочета нещо. Попаднах на разказа "Сътресение" от "Диви разкази", разказва още актьорът.


Снимка: btvnovinite.bg

"Той е много добър писател - увлича и грабва със словото си.

В него чух гласовете на дядо ми, на прародителите ми и си казах, че това е един по-директен път да стигнеш до публиката, като говориш с български автор, с български думи”, допълва той.

Тази година най-новият филм на Мариус по разказа на Хайтов - "Засукан свят", ще открие фестивала "Киномания" на 14 ноември. 


Снимка: btvnovinite.bg

„Малко са истински просветените, които живеят както би трябвало - църковен живот. За съжаление аз също не съм от тях, но ще направя всичко възможно да съчетая занапред това. Изпитах тази необходимост, когато играех на сцената, а усещах празнота.

Чувствах, че давам всичко от себе си, а че отива напразно. И реших, че не може така да продължавам.

После животът те хваща, тръните те обвиват и така словото Божие бива грабнато от теб, от светски грижи.

И с мен това се случва. Пак казвам, аз не искам да се правя на големия праведник, защото не съм. Аз съм много грешен човек. Но най-вече стана с "Черното пиле", казва Мариус Куркински.

На 15 октомври той ще навърши 50 години. Юбилей, който ще отпразнува с подарък за публиката - нов моноспектакъл.

Снимка: btvnovinite.bg

„Аз имам 11 моноспектакъла, а този ще бъде сборен от тях. С него ще се опитам да си направя всъщност равносметка. През годините какво съм играл, защото това е образ на това какво съм представлявал. И сега ще го събера в едно и това ще покаже един образ”, поясни актьорът.


Снимка: btvnovinite.bg

„Човек е зависим в света. Независимостта по-скоро е един копнеж. Това е нещо непостижимо за човека, за обществото. Това е висш идеал и е нещо велико. Но в личния живот е непостижимо, защото човешката душа е нападана от какви ли не изкушения.

И там не можеш да запазиш независимост, там се води кръвна война. А в театъра е възможно чрез моноспектакъла да създадеш един по-малък свят, един по-неутрален, по-съкровен свят”, казва Мариус Куркински.