25 август е крайният срок за записване в новия клас на Райна Кабаиванска, който е посветен на 150-годишнината от рождението на бележития композитор Джакомо Пучини. Прослушването на кандидатите ще бъде на 13 септември.
През годината на Пучини, за чиято най-добра интерпретаторка в световен мащаб е призната Кабаиванска, тя има главна роля във всички събития и медийни изяви по случай юбилея. Майсторският клас е открит за публика. Той е част от проектите на НБУ в подкрепа на изкуството и съвременните университетски модели за обучение, създаващи среда за интеркултурен диалог, отбелязват от висшето училище.
Досега желание за участие в майсторския клас на Кабайванска са изявили кандидати от България, Италия, Испания, Албания, Армения, Великобритания, Хърватия, Испания, Индия, Малта. От желаещите трябва да бъдат избрани само 10, които ще имат възможността да работят с именитата ни певица. Най-добрите от участниците в класа ще получат стипендии от фонд “Райна Кабаиванска” на НБУ, с които ще продължат обучението си. На 25 септември майсторският клас ще открие музикалния сезон в София с галаконцерт със Софийската филхармония и специалното участие на самата Кабаиванска. Курсът и концертът са под патронажа на новия италиански посланик у нас Стефано Бенацо. /БЛИЦ