Разкопките на археологическа експедиция „Странджа” край с. Борисово, община Елхово, където археолозите се натъкнаха на изцяло запазена антична колесница в автентичен вид, утре ще бъдат посетени от министъра на културата проф. Стефан Данаилов, предаде кореспондентът на БЛИЦ в Бургас.
Преди няколко дни там при разкопки на могила екипът на Даниела Агре от Националния археологически институт с музей при БАН откри парадна колесница на тракийски войн - аристократ, живял през първата половина на II в. след Христа.
Откритието е безпрецедентно, защото четириколката е единствената подобна, откривана по нашите земи във вида, в който е положена. Намереното засега е само малка част от цялото погребално съоръжение, което представлява могилен насип с височина 8 м. и диаметър 60 м.
Подобна колесница се открива за пръв път в България, категорична е доц.Агре. Каляската е от римския период на Тракия и датира от първата половина на ІІ в.след Христа. Тя е четириколка и има багажник, пълен с вносни за тогавашните ни земи стъклени и керамични съдове. Четириколката е желязна с богати бронзови украси, сред апликациите има статуя на пантера, както и множество геометрични и растителни мотиви. Според Даниела Агре, очакванията са за още находки при предстоящото проучване на разкритите при разкопките два гроба, където се предполага, че са погребани владетелят и неговата съпруга.
Областният управител Николай Пенев е оказал съдействие за съхраняване на уникалните находки, открити от археологическия екип на доц.Даниела Агре. По негово искане от поделение 52590 – Ямбол ще бъдат доставени 2 брезентови палатки и 20 платнища, за да се подпомогне съхраняването и консервацията на експонатите, както и за по-добри условия на екипа, осъществяващ теренните проучвания. /БЛИЦ