Въпреки неугледния си външен вид и липсата на елементарни маниери, с броя на любовните си афери великият композитор Лудвиг ван Бетовен е можел да засенчи дори древноримския Адонис. Но между всички жени, минали през леглото му, историята помни загадъчната му безсмъртна любима. Прозвището безсмъртна любима е извадено от любовните писма, които Бетовен пише до нея.
Бетовен не е бил човек, който може да впечатли противоположния пол с външния си вид – бил е дребен, с груби форми, а лицето му било набраздено от белези на шарка.

Обличал се немърливо, а погледът му бил винаги намръщен точно както го познаваме от най-популярния му портрет. Липсвали му обноски, за да се впише във висшето общество, а прогресивната загуба на слуха постепенно го превърнала в саможив и затворен човек.

Но това не му пречило с лекота да спечели всяко женско сърце, което пожелае. Някои вярват, че той привличал жените с таланта си, но според други присъствието му било толкова силно, че нямало дама, която може да му устои.

Прелъстителната сила на Бетовен била огромна. След всеки концерт в дома му го чакала дама с благородническа титла, най-често и омъжена, от което се разбирало, че няма как да обявят връзката си публично.

Но от всички афери на Бетовен най-запомняща се е връзката с неговата безсмъртна любима, както я нарича самият той. Правени са многобройни опити да се разбера коя е била тази тайнствена жена, но и до днес това си остава загадка.

Според една от теориите първата му любов Йоханна фон Хонрат стои зад образа на безсмъртната любима, но други вярват, че това графиня Мари фон Ердьоди.

Сигурно е само, че Бетовен е давал уроци по пиано на тази жена, но не е ясно дали връзката им е била само платонична. В писмата си той често показва приятелство, уважение, но и страст към нея.

Композиторът така и не сключва брак нито пък се появява с жена до себе си публично. Това провокира съмнения и че тази тайнствена безсмъртна любима, довела гения до толкова бурни емоции, е била омъжена.



Източник: sanovnik.bg