12-годишният Елин Колев, роден в българско семейство в Германия, e носител на отличието "Най-добър млад талант" на нюйоркската фондация "Ибла". Сега младият цигулар е поканен да се изяви в Карнеги хол.
Карнеги хол е може би най-известният концертен комплекс в света. Да свирят в него е несбъдната мечта на много музиканти. За 12-годишиния Елин Колев тази мечта вече е реалност. На 27 април талантливият музикант ще изнесе концерт в камерната зала на Карнеги хол. За Дойче Веле Елин Колев разказва как е научил за поканата:
"Получих я един ден преди рождения си ден на 16 декември по електронната поща. Аз бях на училище и баща ми ми каза, че съм поканен. Много се зарадвах и всички около мен се чудеха какво става.“
Очакванията от концерта
Младият цигулар е поканен да изнесе концерт в Карнеги хол, след като печели голямата награда на нюйоркската фондация "Ибла". Какво очаква талантливият цигулар от концерта? "Очаквам да е добре организирано, разбира се, след като е в Ню Йoрк. Ще бъде в третата зала, така наречената камерна зала. Там ще бъдат само хора с покана и ще ме слушат. Мисля, че ще стане хубаво“, казва Елин Колев.
Родителите на Елин Маргаритка и Мариян Колеви са музиканти от България, които от 20 години живеят в Германия. Сега момчето е шестокласник и живee в град Цвикау, Германия. Когато Елин пожелава да свири на цигулка, родителите му нямат необходимите средства, за да му купят инструмент, поради което взимат цигулка на заем.
Младият цигулар разчита на дарения
След време те учредяват дарителска сметка, на която се събират пари за закупуването на цигулката. След концерта в Карнеги хол в Ню Йoрк Елин Колев заминава за други концерти в Америка, общо седем. Разходите по пътуването няма да бъдат поети от фондация "Ибла", a трябва да бъдат събрани от дарители.
Сестрата на Елин е на 17 години и се казва Натали. До преди няколко години тя свири заедно с брат си, но днес вече няма желание да се занимава с музика. Елин обаче обича музиката. А аплодисментите на публиката са неговата най-голяма награда. /БЛИЦ