Кината имат разрешение да работят, но повечето от тях остават заключени. Основната причина е, че те трябва да преговарят за нови филми, а премиерите са с дати за юли. Това поставя салоните в патова ситуация, тъй като те няма какво да покажат на зрителите, пише Монитор.

„Има процедури и това няма как да се случи от днес за утре. Всички дистрибутори са си преместили заглавията за лятото. Някои дати тепърва ще бъдат обявени и нито една държава не може да пусне нов филм само в нейната територия, защото е решила да отвори утре.

Тепърва ни предстоят разговори с дистрибутора за заглавия, които може да предостави. А дистрибуторът от своя страна трябва да проведе разговори със студиото, което ги е произвело.

Става въпрос за стиковане, за да можем изобщо да изготвим програма, по която да работят кината“, обясни пред „Телеграф“ Боряна Нейкова, маркетинг директор на кината „Арена“.

График

Техническата част също повдига много въпроси особено за мултиплексите в моловете. Малките кина с по една зала, които са извън търговските центрове, могат да отворят, но ще пуснат филм, който е стар, т.е не е премиерен и вече е бил на екран. Друг проблем е, че служителите на кината са на борсата и те тепърва трябва да наемат персонал.

Ето защо киносалоните във Варна най-вероятно също няма да отворят врати в близките дни. Засега няма обявени афиши и насрочени прожекции в киносалоните на три от големите варненски молове в морската столица.

Според мениджърите им, възможността салоните да са пълни едва една трета от капацитета им не е достатъчна, за да се покрият всички разходи.

Според тях тези, които все пак решат да отворят киносалоните си, ще предлагат утвърдени стари заглавия, кинопанорами и творчески поредици на световноизвестни имена.

Във Фестивалния и конгресен център във Варна пък може да се възползват от промените, като най-вероятно ще пуснат лентите от София Филм Фест, отложен от месец март.

Някои киносалони обявиха,че след възстановяване нормалния ритъм на работа, ще бъде предложен достатъчно дълъг период за връщане на билети за несъстояли се прожекции, както и възможност за презаверяването им за новопредложените заглавия от бъдещия им афиш.

Положение

Единственото кино в Бургас – Cinema City, е разположено в мол „Галерия“. Очаква се първите прожекции в морския град да стартират от началото на следващата седмица. Какви заглавия ще се завъртят обаче още не се знае. В сайта на мола, както и на киното до момента не е обявена програма.

Киното в Мол Русе също все още не е отворило врати. Посоченият телефон за връзка пък не отговаря. Във Велико Търново има две кина – Кинополис и Palace. Към момента и те не работят и все още не е ясно кога ще стартират прожекциите.

Според работещи в едното от кината най-вероятно салонът ще отвори около 24 май като на първо време ще се показват старите филми останали от последната седмица преди обявяването на извънредното положение.

Повечето кина в моловете из страната обаче ще могат да организират отварянето най-рано другия месец.

Гледат БГ ленти от колите

Първото автокино в Северозападна България стартира във Враца с прожекция на филма „Привличане“.

На картинг пистата в града в близост до градския стадион е организиран терен, който позволява събирането на около 90 автомобила. Автокиното гостува във Враца три дни, а инициативата се осъществява с подкрепата на общината.

В събота вечер жителите и гостите на Враца се насладиха под звездите на БГ лентата „Диви и щастливи“, а тази вечер те ще могат да гледат „Лили Рибката“.