Правителството предлага на президента на Република България да издаде указ за награждаването на Георги Русев с орден "Св. Св. Кирил и Методий" – огърлие, за особено значимите му заслуги за развитието на културата и изкуството. Георги Русев е един от най-талантливите ни актьори, с огромен принос за българския театър и кино.
Георги Русев е роден на 7 май 1928 г. в с. Костенец, Ихтиманско. През 1952 г. завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на Филип Филипов.
Професионалният си актьорски път започва в Драматичния театър в Пловдив. Следват силни години в Младежкия театър, а от 1966 до 1990 г. играе в театър „Боян Дановски" - Перник, като през последните 13 години е и негов ръководител. В този период театърът в Перник отбелязва "златния си век" - печели национални награди с пиесите "На дъното" на Максим Горки, режисьор Леон Даниел, "Опит за летене" на Йордан Радичков, режисьор Крикор Азарян, "Покана от Париж" на Панчо Панчев, режисьор Еди Шварц, "Цялата истина за Свети Георги" на Милко Милков, режисьор Здравко Митков, "Рейс" на Станислав Стратиев, режисьор Здравко Митков, "Мървашки песнивец" на Валентин Караманчев, режисьор Христо Христов, „Суматоха" на Йордан Радичков, режисьор Младен Киселов.
Георги Русев е сред основателите на Малък градски театър „Зад канала". Гастролира в театър „199", в театрите в Бургас, Сливен, Пазарджик и в Народния театър „Иван Вазов". Броят на изиграните от него роли в театъра надхвърля 160.
Награждаван е за персонажите си в „Опит за летене", "Рейс", "Суматоха", "Последната нощ на Сократ", "Цялата истина за Св. Георги". Носител е на наградата „ИКАР" на Съюза на артистите в България - 2004 г., на „АСКЕЕР" за цялостно творчество - 2006 г., на званието „Народен артист". Почетен гражданин е на град Перник.
Освен в театъра, Русев играе в киното, като дебютира през 1966 г. във филма „Началото на една ваканция". Участва в много от емблематичните български филми от 70-те и 80-те години на миналия век. Незабравими по своя колорит са ролите му от „Селянинът с колело", „Дами канят", „Вчера", „Матриархат", „Преброяване на дивите зайци", „Опасен чар", „Изпити по никое време", „13-ата годеница на принца", „Вилна зона", „Двойникът", „Не си отивай". /БЛИЦ