Книгата „Стоянка Мутафова - Смях и сълзи“ се превърна в истинска горчилка както за вече покойната ни актриса, така и за дъщеря й Мария Грубешлиева- Муки и мениджърът Евгени Боянов.

Приживе любимата на няколко поколения българи театралка се съгласява по молба на бившия директор на Сатирата - Рашко Младенов да допусне съпругата му- Милена Нейова в дома си и да й даде няколко интервюта, с уговорката, че те ще бъдат използвани за малка книжка за нея, Калоянчев и Парцалев, която ще бъде с благотворителна цел, разкриват близките й.

Добротата й този път й изиграва лоша шега и освен, че изданието не е благотворително, то я осмива.

„Имаше й други хора, които по един или друг начин се опитаха да петнят името на Стояна, но осъзнаха грешката си и Муки прояви разбиране. Тук обаче положението е направо нагло“, заяви пред „Телеграф“ мениджърът на покойната ни актриса Евгени Боянов и допълва „ През 2018-та Рашко Младенов и Милена Нейова изтормозиха Стоянка и Муки по телефона и на финала те ги приеха.

Тогава точно беше излязла биографичната й книга „Добър вечер, столетие мое“ и тя не искаше да прави каквото и да е друго издание, но факта, че ще е нещо малко и то с благотворителна цел я накара да приеме. Аз също бях там, затова думите, че не е ставало дума за благотворителност и малка обща книжка са смешни. Бях там и го чух с ушите си и съм готов да го кажа и в съдебната зала“.

Когато книгата е готова се оказва, че всъщност си е пълен формат и то само за Стоянка, без нито една нейна снимка и без да й кажат и да й дадат право на редакция или поне прочит. По-големия шок идва от факта, че на корицата има не снимка, а шарж , нарисуван от щерката на Марта Вачкова- Рада.

„Донесоха книгата. Стоянка благодари и я прие. Тя бе изключително фин човек, нямаше да си позволи да обиди нито Рашко, нито жена му. Като си тръгнаха, гледаше корицата и попита : „Това аз ли съм? Каква е тази подигравка?“, след което я хвърли на земята. Стана й много мъчно. Тук е мястото, в което искам да попитам, защо Рада не направи колаж на дядо си, а осмя нашата Стояна?“ гневно пази честа на Мутафова Евгени Боянов.

В отговор на думите на Нейова, че никога не е ставало дума за пари, Боянов е категоричен: „Къде дават безплатен обяд. Стоянка не бе от хората, които ще си поискат, но това не значи, че ще я използват. Какви са тия спонсори? Коя е тя и какво общо има със Стоянка, че ще намира спонсори и ще изкарва пари на гърба й. Страхотна наглост“.

Екип на „Телеграф“ потърси за коментар бившият директор на Сатиричен театър „Алеко Константинов“- Рашко Младенов, който заяви : „Не знам защо ми звъните на мен. Аз общо с тази книга нямам. Жена ми я написа, издател е Явор Дачков“.

Той допълни още :

„Никога не е стоял въпрос за пари между нас“.

Половинката му Милена Нейова също изказа своята позиция:

„ Не знам какъв коментар да ви дам. Не сме имали уговорки за малки или големи книжки, нито за благотворителност. Книгата е спонсорирана от 13 века България и издадена от „Гласове“. Като беше жива Стоянка, отидохме с Рашко, дадох и един екземпляр, тя ми се разписа и това беше. Ако са имали претенции, да си ги е казала Стоянка, когато е била жива. Не виждам на какво отгоре сега ще ми предявяват съдебни искове“.

Дъщерята на Стоянка Мутафова- Мария Грубешлиева- Муки изказа позицията си в интервю за "Монитор":

- Какво се случва с книгата „Стоянка Мутафова- Смях и сълзи „?
- Какво да се случва, излезе си книгата, не платиха на мама, тя си отиде и всичко потъна. Не ми е за парите, ще дам двойно повече, но няма да позволя някой да се гаври с паметта на майка ми.

- Рашко Младенов твърди, че нямал общо с изданието?
- От него тези думи не очаквах. Как може да каже, че няма общо при условие, че той доведе тази жена в къщата ни и майка ми се съгласи да говори само защото много го обичаше.

След като си направиха няколко записа и дойдоха да оставят готовата книга, която се оказа не малко книжле, а голяма книга, повече не се обадиха. Боли ме.

Болката по загубата на майка ми не минава и още повече ме боли, че всякакви хора гледат да изкарват пари не само докато беше жива, ами и на гърба на кончината й. Грозно е.

- Как се стигна до появата на книгата?
- Един ден Рашко се обади, даже аз вдигнах, каза, че искат да дойдат с жена си Миленка, да запишат мама за някаква малка книжка за артисти. Знаейки колко е скъп този човек на Стоянка му казах да заповядат.

Започнаха да идват, Милена записваше нещо, а всеки мпът, когато попитах какво точно ще представлява тази „книжка за артисти „, тя все омотаваше нещо. Така разбрах, че има нещо гнило. Казах и на мама тогава, че нещо не е както трябва, но тя продължи да ги приема, заради Рашко.

- Стоянка успя ли да я види готова?
- Да. Един ден се появиха с книгата вкъщи. Дадоха един екземпляр. Освен, че не бяха питали мама за редакция, а бяха сложили какви ли не глупости вътре, вместо снимка на корица, Рада Миладинова направила шарж на Стояна. Що за подигравка е това.

Майка ми прие екземпляра, благодари, но й стана много болно, а като си заминаха хвърли книгата, много се огорчи.

-Те твърдят, че ако сте имали претенции е трябвало да ги предявите, докато г-жа Мутафова е била жива?
- Интересно как да го направим, когато и аз и Евгени Боянов се борехме близо година за живота на мама. Търсехме начин да я върнем, но не успяхме... Боли ме и сега като ви го говоря. Съжалявам, но на мен живота и здравето на майка ми бяха по-важни от това да се занимавам с тях и жалките им и грозни постъпки.