„Напрежението в нашата гилдия е, защото политиката на всички управляващи у насвинаги е била изключително рестриктивна към културата. Липсват средства и отношение към хората на културата. Правя всичко възможно бюджетът да бъде повишен. Вентилът на това напрежение бях аз”. Това заяви по Нова телевизия актьорът и председател на Съюза на българските артисти Христо Мутафчиев.
„Смятам, че бюджетът за култура трябва да бъде, ако не 1%, защото това е висок скок, поне 0,7%. Това са 60 милиона лева отгоре. Доколкото знам има заявена подкрепа от страна на Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, че ще подкрепят бюджета в пленарна зала”, поясни Мутафчиев.

„Ние не искаме пари за заплати, а средства, които да влязат във фонд „Култура” и така повече творци да могат да получат пари, за да се финансират. Говорим за музиканти, художници, книгоиздатели – всички, които се занимават с културен продукт”, поясни актьорът.

Мутафчиев коментира и предстоящата предизборна битка. Той я оприличи на филма „Планетата на маймуните”.

„В него всяка маймуна иска да бъде водач. Но като застане отпред пред стадото не знае какво да направи. Трябва да говорим за личност, която да е обединител на България, а не коя ще спечели повече гласове. Аз не виждам такава личност, защото все още няма официална кампания”, на мнение е Христо Мутафчиев.