40 години навърши единственият у нас Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства в Троян. В него музейните ценности са 2 % от музейния фонд на страната и 8 % от етнографския музеен фонд.
Фондохранилищата му съхраняват общо 33 919 експоната старо и ново приложно изкуство, богат снимков материал, документи и лични вещи на видни троянци, съобщиха днес от Община Троян.
Гвоздей в празничната програма за музея юбиляр е откритата в залите на местния Конак етнографска експозиция. Неин автор е доц. Надежда Тенева от Националния етнографски музей в София. Тя подчерта, че някогашните българи са се предпазвали чрез орнаменти по облеклото си от злите сили. В изложбата троянци и гостите на града могат да видят лазарски носии от Сандански и Поморийско, коледарски костюми от Софийско и Добричко, Гребенска носия, празнични премени от Странджа, Белоградчишко и от габровското Боженци. Експозицията показва още обредни хлябове, великденски яйца, бебешки шапчици с кръстчета, мъниста, накити и други дрънкулки за предпазване от уроки.
Гергана Димитрова, БЛИЦ