Без значение кой сезон е настъпил, сякаш винаги е подходящо време човек да оправи поглед към планините.

На пазара вече може да откриете красивото издание на „Планините на България” от пътешественика Иван Панкев, съчетаващо в себе си над 200 уникални фотографии, както и 54 пътеписа, включващи приключенията на автора по време на изкачванията му на техните първенци, както и някои емблематични им върхове.

В книгата ще откриете неподозирани местности, скрили се между склоновете на Стара планина и Родопите, ще видите България, погледната от най-високите върхове на Рила, Пирин и Средна гора и ще научите повече за планини, чиито имена може дори да не сте чували.
На премиерата на „Планините на България”, провела се на 30 септември в бар SODA, фотографът разказа малко повече около работата по изданието, обхванало 2 месеца, 2 години или 20 години от живота му.
 



Пред пътешественика и журналист Николай Н. Нинов („Намерени от чудесата” и „Повторени сънища” и „Времето гледа с десет очи”) той призна, че първоначалният снимков материал, с който е разполагал, е включвал над 100 000 фотографии и е било изключително трудно да подбере окончателните над 200.

Ултрамаратонецът Ивайло Атанасов, който е автор и на предговора на изданието, изтъкна, че е отраснал между три планини, но сякаш хората около него не обръщали внимание на това богатство. Затова и намира за изключително важно начинанието на Иван, което има за цел да разкрие неповторимата дива красота на планината.

Там, където небето и земята се срещат, Иван Панкев открива любовта – в планината той се запознава със своята съпруга и открива неподозирани страни на живота. Но в изданието на  „Планините на България” ще откриете и нещо много повече – магията на
един вълнуващ, непредвидим и почти мистичен свят.