Нова археологическа находка излезе при разкопките при ремонта на Шишковата градинка във Варна. От Регионалния исторически музей във Варна обясниха, че се касае за крепостна стена от Одесос от късноримската епоха с широчина близо 3 метра.

При проучването са открити и няколко артефакти с изрисувани божества по тях.

БЛИЦ припомня, че неотдавна на обекта бяха открити части от османска улица и стар керамичен водопровод. Очаква се находките да бъдат експонирани и достъпни за варненци и гостите на града след приключването на обновяването на площад "Екзарх Йосиф“.



Ремонтните работи, които започнаха на ул. "Михаил Колони“ и Шишковата градинка продължават. Обектът е част от проект "Естетизация и модернизация на градската среда“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Региони в растеж“. Предвижда се пълно облагородяване на ул. "Михаил Колони“, която е една от връзките на пешеходната зона на бул. "Княз Борис I“ с Морската градина и плажа.

Ще се извърши подмяна на водопровод, преасфалтиране, ще бъдат монтирани нови енергоспестяващи осветителни тела. Разширена ще бъде и пешеходната зона, ще бъде изградена велоалея, като трасето ще минава успоредно на пътното платно.  Участъкът пред СУ "Климент Охривски“ - в частта от бул. "Княз Борис I" до пл. "Екзарх Йосиф", ще бъде обособен като пешеходна зона. Предстои и пълно обновяване на Шишковата градинка - затревяване, засаждане на храсти, оформяне на цветни фигури, като се запазва наличната дълготрайна растителност и се изгради поливна система. Ще бъде изграден кът за отдих, съществуващата чешма ще бъде обновена, ще има нова паркова мебел.

Източник: Varna24.bg