Пета седмица върви при небивал интерес изложбата от непоказвани  рисунки на Илия Бешков – ( 1901-1958 г. ), когото повечето хора познават от неговите недостижим политически карикатури.

Но в тази изложба е представен друг аспект от колосалното му творчество. Изкуствоведът Красимир Илиев, куратор на изложбата на Илия Бешков в Софийска Градска художествена галерия възкликна:

-Не бях виждал опашка за изложба от много време. И онова, което най ме изненада, че чакаха да влязат ученици – понеже бяха много, трябваше да влизат на групи. И те прилежно си пазеха  реда. Подобно нещо  те кара да преосмислиш постоянните обвинения към младите, че не зачитат изкуството, че са чалгясали, както се изразява един наш писател.  Независимо дали училищното ръководство ги е организирало да дойдат, или че е осъзнато желание да видят, да научат, заслужава нашите адмирации.

-Как се роди тази изложба „Свян и страсти”?
-Самият Бешков е написал” През целия си живот исках да бъда чист и непорочен. Това непосилно желание ми отне и мира и чистотата”
Когато след военният преврат  от 19 май 1934 година, цензурата спира повечето вестници, Бешков няма къде да публикува карикатурите си и се впуска да рисува градският човек с всички страсти и пороци, хората в кабарета, шантани, семейните двойки в спалните, любовниците,  срамът и страстта.

Рисунките, които могат да се видят в изложбата,  отделно са публикувани и в албума „С рисунката правя човеци”  издаден едновременно  от изд. „Изток-Запад”.  При това в  СГХГ албумът се продава с десет лева по ниска цена.

-Говори се за „френски албум” на прочутия ни художник?
-Тази година снахата на художника открива 60 негатива на рисунки от Бешков, правени специално за голям албум, който е трябвало да бъде отпечатан от голямо френско издателство „Серкл д`Ар” още в 1960 година, а за целта е пристигнал лично директорът да подбере рисунките. Но поради „Желязната завеса” по онова време, политическата „Студена война” и враждебността  между двата лагера, идеята не се осъществява. Странното е, че точно в шейсетата година от смъртта на Илия Бешков се намират тези 60 негатива , мислите ли че има случайни неща, както казва в предговора на албума снахата на художника.

Заслужава си да се види тази изключителна изложба пресъздала цял трагикомически  свят и „онова сиво, тъжно, смешно гадно и страшно, което носим в себе си или виждаме наоколо, но което отминаваме по навик или защото не ни отърва да се спрем върху него...трагичната симфония на човешката глупост”.

Изложбата ще бъде отворена  до 22 вкл. този месец в СГХГ, след което през ноември ще замине за Пловдив. Интересът към изложбата не спира, едновременно може да се купи и албума с показаните рисунки в изложбата -180 на брой.

Силвана ВЛАДИМИРОВА, БЛИЦ

Някои от рисунките в изложбата „Свян и страсти”