Уникални златни и сребърни съкровища привличат туристи от цял свят в Регионалния исторически музей в Плевен. Това съобщи пред БТА д-р Володя Попов - директор на музея.

Плевенският регион пази уникати, които са в основата на световната цивилизация, изтъкна той. По думите му това позволява да се види хронологията на развитие на обществото от най-ранната цивилизация до съвременността.

Имаме голямо насищане на съкровища-уникати, каквито в света от този вид другаде няма, е категоричен археологът.

В Плевен човек може да застане пред Вълчитрънското тракийско съкровище, което няма аналог в света, подчерта д-р Попов. Той уточни, че пред погледа на публиката е най-доброто копие на оригинала.

"В това съкровище всичко е ценно - изработено е от килограми чисто злато, технологията му е изумителна, съдовете са от 1500 години преди новата ера.

Към онзи момент това е връх в технологичното обработване на металите, познати до тогава, бронз, сребро и злато", отбеляза д-р Попов. Вълчитрънско съкровище е най-ранното от намерените досега тракийски съкровища и най-голямо сред древните находки от този род в Европа. Общото му тегло е 12.425 кг и вероятно е било притежание на тракийски вожд.

Уникална за света златна купа също може да се види в Плевен - намерена в Белене, допълни директорът. Това е най-ранната в света златна тракийска фиала - от времето на Троянската война /ниска чаша, използвана за вливане на течности при жертвоприношения, изтъкна археологът. По думите му тя впечатлява с изящност и лекота на формата и силуета.

Той добави, че музеят съхранява още един уникат за света - тракийското сребърно съкровище - единственото изцяло запазено съкровище с еднакви съдове.