Конкурсът за избор на нов директор на общински театър “София” провокира остра полемика в културните среди, съобщава "Всеки ден". За шеф беше избран Ириней Константинов. Предишният директор Доротея Тончева си подаде оставката година преди да изтече мандата й. За овакантения пост се съревноваваха актьорите Ириней Константинов, Мариян Бачев и Славчо Пеев, режисьорът проф. Здравко Митков, досегашният зам.-директор на театъра Валентин Колев и заместник-директорът на бургаския театър Иван Славов.
Театралният критик Мирослава Кортенска, която се кандидатира за директорското място, но в последния момент отказа да предостави концепцията си на изборната комисия, обяви пред “Всеки ден”, че конкурсът е предрешен. Освен това театроведката не зачете авторитета на един от експертите в комисията – председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев. Пред “Всеки ден” тя го нарече “нахално момче, появило се отникъде, което е на всички реклами на банката на другарката на Бойко Борисов”. Актьорът участва в рекламите на СИБанк. “Вече виждам как Христо Мутафчиев, който беше в комисията за определянето на директор, ще води разпалено митингите на опозицията на есен и ще крещи до прегракване”, каза още театроведката.

Мирослава Кортенска обвини Столичната община и в административна неопитност, липса на капацитет и експертност при решаването на проблемите на културните институти. Тя дори изпрати отворено писмо по темата до кмета Бойко Борисов. Според театроведката не може зам.-кметът Йорданка Фандъкова да й изпраща писма, че е допусната до конкурса за директорското място на театър “София”, тъй като това било работа на кмета. “Аз съм преподавател в университет. Аз не съм кандидат-студентка. Не може да получавам писма от една учителка, че съм допусната до професионален конкурс”, каза пред “Всеки ден” Кортенска, визирайки професията на Фандъкова.

Зам.-кметът по културата пък отрече да има нарушения в процедурата. Според нея резултатът от конкурса е повече от успешен. “Важното е да спечели театърът, а не определена личност”, коментира тя. По отношение на привлечените експерти към комисия – Христо Мутафчиев и Митко Тодоров – зам.-кметът отбеляза, че това са представители на съсловията, които са избрани от самите съсловия и би трябвало да бъдат авторитет в собствените си среди.

“Аз лично се гордея с факта, че съм учител, това ми е дало много, но наред с това аз имам много други компетентности, в това число и управленски образования и умения”, така Фандъкова отговори на нападките на Кортенска. “Смятам, че в сферата на културата това, което се направи през последните три години, е видимо в София по отношение на общинските културни институции. Разбира се, може още много да се направи и ние имаме големи амбиции в тази посока. Такива средства, каквито сега се отделят за култура, всъщност не са отделяни доста отдавна”, смята зам.-кметът.

Мирослава Кортенска много отдавна е в конфликт с мене по простата причина, че аз не уважавам нейното творчество, каза пред “Всеки ден” и актьорът Христо Мутафчиев. “Както личи, и тя не уважава моето творчество. Въпреки, че надали ме е гледала в последните неща, които съм направил. Не знам дали тя следи моето развитие, но аз нейното го следя. Определено е проява на лош вкус да се говори в нашето съсловие за Мирослава Кортенска, защото всички познават нейния характер”, коментира той.

Шефът на Съюза на артистите не подмина и коментарите на театроведката, че е член на конкурсната комисия и в същото време участва в рекламите на СИБанк. “Прекалено много ме забъркват в междуличностни отношения. Ако имах лични отношения щях да бъда на остров Аруба с много пари, повярвайте ми! Мен хората ме познават – от киното, от телевизията. Нея никой не я познава. Няма как да коментирам лица, които правят всичко възможно да се набутат между шамарите”, каза Мутафчиев.

Актьорът Мариан Бачев, който се класирира трети на конкурса и беше най-младият кандидат за директорското място, коментира за “Всеки ден”, че конкурсът е приключен и че за него това е затворена страница от биографията му. “Щастлив съм, че съм трети без никакви протекции – след лидера Ириней Константинов и проф. Здравко Митков. Това показва, че аз съм на едно много добро професионално ниво”, сподели Бачев.

Според него проблемът е по-скоро, че всеки смята, че може да бъде директор на театър, но се оказа, че не е така. “Дали направеният избор е най-добър, може да покаже само времето. Никой не може да гарантира – няма рецепта за успех”, каза актьорът. Единствено важно е до каква степен директорът е добро лице в собствения си театър и до каква степен има контактите да намери допълнителни средства и допълнителна творческа сила като режисьор и актьор, за да реализира една успешна програма, допълни той. “Най-важното е театър “София” да стане едно от най-привлекателните театрални средища, а не мястото да бъде по-известно като наказателен паркинг в центъра на София, както е сега”, сподели Мариан Бачев. /БЛИЦ