Министърът на културата Боил Банов, френската посланичка Н.П. г-жа Флоранс Рубин, посланикът на Обединените арабски емирства у нас Н.П. Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, директорът на Агенцията на френските музеи Ерве Барбаре, който е със статут на министър на музеите, придrужавани от френска делегация с експерти в областта на културно-историческото наследство, работещи в Лувъра, са направили  обход на о.Св.св.Кирик и Юлита в Созопол, съобщава Флагман бг. 

Няколко часа по-късно пред наши и чужди медии бе оповестено, че е в напреднал стадий уникален проект за превръщането на призрачния остров срещу пристанището в многофункционален музей, включващ и подводната археология,  където да се събере всичко от нашето Черноморие.  

Заради високото съдържание на сероводород, каквото потъне вътре в наши води, остава във вида, в който е било, независимо дали са минали стотици години или повече от хилядолетие. Островът ще приюти в отделна рамка произведения и на съвременното изкуство.

В обсега на музея ще попадне  уникалната архитектура на морското училище,  ранносоциалистическата архитектура на казармите, вълноломът – като съчетание на различни светове и мечти на различни поколения.

„Мисля, че това ше бъде третият обект след Лувъра в Париж и Лувъра в Абу Даби, който ще даде изключителна добавена стойност не само на Созопол и региона, не само на цялото ни Черноморие, а и на цяла България”, заяви Боил Банов от брега на рибното пристанище - срещу прекрасната, но грохнала сграда на някогашното училище.

Тази идея е отдавна, анонсирана е многократно, но паради ред причини, повечето от които политико-икономически, до настоящия момент не е получила зелена светлина. 

„За първи път дойдоха хората, които са основната движеща сила, с които започваме пряка работа по проекта, под ръководството на Агенцията на френските музеи. Дойдоха лично на място да се запознаят, мисля, че са много впечатлени. И започваме пряка работа по този проект, който ще включва концепция, идея, възстановяване”, заяви Банов. 

Амбициозният проект ще бъде финансиран съвместно между трите държави и всички сгради ще бъдат възстановени в рамките на тяхната архитектура и стойност, която имат. Всички те ще се превърнат в творчески пространства – в музеи, галерии, кина, в места за наука, целият Остров ще е едно отворено за посетители невероятно по същност и визия бижу.

Андре Барбаре видя най-старата част от цивилизацията на Созопол, със светилището на Аполон и остана възхитен от невероятната възможност за експониране на безценните находки, островът е зад гърба му

Основната сграда е стоманобетонна и е много здрава като конструкция, направено е изследване тази година, тя ще претърпи пълно възстановяване в оригиналния си облик от началото на миналия век. 

Проектът задължително ще бъде обсъждан с местната общност, с местната власт в Созопол, подчерта министърът, намеквайки че повече от седем години брани старината от набезите на безочливи управници и бизнесмени, проваляйки планове да се превърне в хазартен център с хотели и паркинги.  Няма вероятност държавата обаче да предаде собствеността на имота на Общината.

„Общината в лицето на предишния кмет Панайот Рейзи искаше от този остров да направи развлекателен център и паркинг, няма как да стане. Цялата археология на острова ще се експонира след реставрация. В рамките на 6 месеца догодина ще започнат преки действия по осъществяването на проекта, който ще се финансира от трите държави.”, казаха Банов и г-жа Рубин.

На въпрос на Флагман кога ще започне държавата реално да стопанисва и вълнолома - това изключително хидротехническо съоръжение, министърът каза, че то е част от проекта и цялата инфраструктура наоколо ще се промени генерално. Той не се ангажира с точна сума,  така или иначе и трите държави ще имат участие във финансирането. 

„Аз лично съм готов да отпусна милиарди, ама ги нямам. Ако ги имах, щях да ги отпусна.За държавата това ще е огромна и печеливша инвестиция”, заключи Банов. 

Минути преди да дойде делегацията, репортер на Флагман.БГ засне кратко видео, островът все още е забранена военна територия, въпреки че от 2007 г. е прехвърлен на МРРБ, след което премина към Министерството на културата. Вижда се занемарената инфраструктура и около вълнолома - изкуственият провлак от миналия век:

СНИМКИ и ВИДЕО: Флагман бг