Министерството на културата ще изпрати комисия в Преслав, която да установи какви са пораженията върху Златната църква от времето на Цар Симеон Велики в следствие на променливите температури и снеготопенето. Това съобщи министърът на културата Стефан Данаилов пред журналисти. Той добави, че ценни експонати не са засегнати.
Министърът на културата Стефан Данаилов уточни, че пораженията върху Златната църква са в реставрираната част на храма като автентичните стенописи и фрески не били засегнати. "Това не е свързано с оригинала, на 4 март ще командировам комисия, която да отиде и да види  какво е необходимо да бъде възстановено. Но не са ценни нещата, с които има проблеми", категоричен беше министърът. 
 Уникалната Златна църква от времето на цар Симеон Велики в старата столица Велики Преслав започна да  се руши и да се се къртят цели парчета от оригиналните 10-вековни зидове, които оформят неповторимата кръгла архитектура на величествения храм. На места обаче падат толкова големи късове, че формите се нарушават. Руши се и бетонът, с който през 1981 г. за тържествата “1300 години България” са били надградени оригиналните зидове на църквата. В момента от мръсните дъждове и топенето на снега по стените се стичат черни вади.

Макет на църквата „Св.Стефан” в Истанбул откри министърът на културата Стефан Данаилов. Желязната църква е новото попълнение на проекта "България на длан", който представя известни сгради и местности в страната ни и в чужбина. Изложбата може да бъде разгледана в културен център „Красно село” и през почивните дни - 2 и 3 март.
Още 2 мнл. лева ще са необходими за цялостното възстановяване на църквата в Истанбул извън набраните досега средства от дарителски кампании, съобщи още Стефан Данаилов. /БЛИЦ