Печат на цар Симеон бе открит във Велики Преслав, съобщи археологът Ирина Щерева, която е ръководител на екипа изследователи.
Печатът е запазен в изключително добро състояние. Това е вторият открит печат на царя, но за разлика от първия, този е запазен непокътнат.  
Печатът е оловен, с изображение на Исус Христос от едната страна и на Божията майка от другата. Подобен е на намерения печат на цар Борис-Михаил, бащата на Симеон, но надписът на него е на гръцки език.
Археолозите са датирали печата към първите години на управлението на цар Симеон.
През тази година екипът на Ирина Щерева работи по внушителна сграда, разположена срещу тронната зала във Велики Преслав.
Щерева предполага, че съоръжението е било високо над 20 метра. Предната част е оформена като галерия със стълбове. Сградата все още не е датирана, не се знае и какво е било предназначението й.
След преместването на столицата във Велико Търново съоръжението е преустроено в жилищни площи. В района са били изградени много занаятчийски работилници. След падането на Балканите под турско робство, градът замира и тази част от столицата на Средновековното българско царство се превръща в некропол.
Разкопките в Преслав ще продължат до 28 август.  /БЛИЦ