Попълнете търсена ключова дума или фраза

Откриха в България фалшиви пари, невиждани другаде по света

https://blitz.bg/obshtestvo/kultura/otkrikha-v-blgariya-falshivi-pari-nevizhdani-drugade-po-sveta_news794937.html Blitz.bg

Ценните находки са част от изложбата "Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020", която отвори врати в Националния исторически музей

София, България 22 Ян. 2021, 10:21 2267 прочита 0 коментара
Фалшиви пари на 2500 г. бяха показани на изложбата „Древни находки. Нови открития. Археологически сезон 2020“, която отвори врати в Националния исторически музей (НИМ). В нея са показани най-ценните и интересни археологически находки, открити през изминалата 2020 година по време на разкопки на 22 обекта, пише monitor.bg

Експозицията бе открита от директора на музей доц. Д-р Бони Петрунова и заместник-министъра на културата Румен Димитров.
Археолозите от музей започнаха проучването на нов обект – укреплението в местността Свети архангел над село Дъбница, Гоцеделчевско. То е обитавано през период от близо 6000 години – от ранната каменно-медна епоха до късното средновековие, но е силно пострадало от иманярските набези.

Доц. Д-р Бони Петрунова представи находките от средновековния некропол, намиращ се във Вътрешния град на Калиакра. „Златният сектор“ отново даде изключителна информация за средновековната българска столица Калиакра.

Това е преди всичко гроб на 13-14-годишно момиче, погребано със златотъкана лента на челото, фина мрежа за коса от копринени и златни нишки и дрехи, изработени от скъпи платове. Това е рядко срещаният погребален обред „Сватба-погребение“, при който сгодената девойка е починала преди бракосъчетанието и е погребана като булка. Не по-малко важна за науката е и амфората от Северна Африка, което говори за оживените търговски връзки на древния град със Средиземноморието.

Друг акцент в изложбата са амфоровидни съдове – погребални урни, в които са били полагани кремираните костни останки на починали, отктрити в некропол от късната бронзова епоха, до видинското село Балей. Некрополът е на селище от втората половина на второто хилядолетие преди Христа, което е обитавано в продължение на 400 години.

Уникално откритие представляват и най-малките известни досега у нас сребърни монети от 6 в. пр. Хр., намерени край Равадиново. А в село Терзийско, община Троян, археолозите се натъкнаха на първите фалшификати на сребърни тетрадрахми от времето на Александър Велики.

0 Коментара:

Напиши коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам