Разследването на колецкията от антики на Васил Божков е в пауза, съобщи Боил Банов

"Термокамери ще бъдат разположени във всички културни институти, сред които кина и театри, след като мине епидемията", това съобщи министърът на културата Боил Банов. 

"В момента Министерството на културата разработва тяхното поставяне, тъй като нещата няма да се върнат към старото си положение веднага от 13 май нататък, когато се очаква извънредното положение да бъде вдигнато.

Този вирус ще продължи да съществува, затова ще поставим термокамери, които да измерват температурата на зрителите. Така те ще са по-спокойни, когато посещават културни събития. А нашите събития винаги са свързани с посещението на много хора", допълни министърът на културата в предаването "Култура.БГ" по БНТ.

Според него след епидемията на преден план ще дойдат хората на изкуството, те ще повдигат духа ни и ще ни водят напред.

"За да помогне на свободните артисти в момента, Министерството на културата ще пренасочи парите за капиталови разходи към различни програми и проекти", обясни Банов.

В момента точно тези капиталови разходи няма как да бъдат използвани за целите, за които са били отпуснати.

"По същия начин в пауза е и разследването и описването на колекцията от антики на Васил Божков", съобщи Банов.

"Има известно спиране на нещата около колекцията на Божков. Невъзможността хората да се събират на едно място влияе и върху следствено-процесуалните действия. Засега са в пауза", каза министърът на културата.