С прожекцията на най-новия филм на прочутия режисьор Роман Полански„Офицер и шпионин” в зала 1 на НДК стартира V международен кино-литературен фестивал Cinelibri-2019.

Творбата педантично пресъздава известната „афера Драйфус” – драмата на капитана от френската армия Алфред Драйфус (в ролята Луи Гарел) погрешно и несправедливо обвинен и осъден на доживотен затвор за шпионаж в полза на Германия.

Една афера, която разтърсва не само Франция, но и цяла Европа, на рубежа между ХІХ и ХХ век. Романът на английския писател и журналист Робърт Харис „Офицер и шпионин”, по който е заснет и самият филм, фокусира върху промяната и обрата в мисленето и действията на интелигентия френския офицер от разузнаването Жорж Пикар.


Кадър от филма „Офицер и шпионин” – Жан Дюжарден (Пикар) вляво и Луи Гарел (Драйфус)



Той повежда 10- годишна борба срещу институциите, за да изкара наяве истината и докаже невинността на Драйфус. Дълго мечтал за такъв сюжет, вече 86-годишният Роман Полански (съсценарист на филма) споделя: „Никога не съм имал намерение да заснема по него костюмиран исторически или пък шпионски филм.

Напротив, исках да покажа, как съдебният произвол и манипулациите във високите етажи на политическата власт могат да прекършат и прекършват човешки съдби.”


Умело съчетаващ историческата драма и трилъра, „Офицер и шпионин” разкрива и надигащия се антисемитизъм във Франция, тъй като младият капитан Драйфус е от ...еврейски произход.

Една тема, към която бележитият полско-френски кинотворец Полански е особено чувствителен, защото самият той е от еврейски произход. За успеха на новата му екранна творба много допринасят също брилянтната игра в ролята на Пикар на 47-годишния Жан Дюжарден, първия французин, спечелил „Оскар” за „най-добър актьор” през 2012 г. в черно-белия ням филм на френския режисьор Мишел Азанависиюс (също с „Оскар”), прецизната операторска работа на поляка Павел Еделман (зад камерата също на „Пианистът”, „Катин”), музиката на носителя на два „Оскар”-а Александр Деспла (Франция).
 


Кадър от френския филм „Бурни връзки” в раздела „На живо от Космоса”


Единствената женска роля във филма е поверена на съпругата на Роман Полански – Еманюел Сене. Напълно логично още с премиерната си прожекция на високопрестижния кинофестивал във Венеция в края на август т.г. „Офицер и шпионин” грабна Голямата награда на журито и наградата ФИПРЕСКИ (на филмовите критици и журналисти). Изключителен старт на родния Синелибри-2019!

Не се съмнявам, че вече петото „издание” на Синелибри (от 5 до 20 октомври т.г.) ще запази докрая тази положителна инерция. Къде са обаче корените на силата и успеха на фестивала ? Започнал като „бутиков” - малък, но качествен, той все повече се утвърждава като

силна и успешна панорама на „седмото изкуство”.

Силен и качествен, защото филмите са заснети по силни и качествени литературни произведения, при това са подбрани много грижливо и с вкус ( а не на комерсиален принцип) от „мозъка и мотора” на фестивала Жаклин Вагенщайн и нейния малък екип. Успешен, защото той е единственият в света, който представя само екранни адаптации на книги, при това направени през последните две години.

Тази уникалност и актуалност на „Синелибри” привлича за участие все повече големи имена на киното – режисьори, актьори, сценаристи.


Дядо, син и внучка Вагенщайн



Доказателство е постоянно нарастващият брой филми в неговата програма. Започнал като на шега през 2015 г. със само 14 филма, техният брой, по думите на самата Жаки Вагенщайн, се е увеличавал всяка година с по около 30 процента, за да достигне 50 творби тази година.

„Синелибри-2019” има като че ли „магическа цифра” и тя е 5. Сегашното издание на фестивала е пето. Мотото, под което той ще премине не само в София, но също така и в Пловдив, Варна, Бургас, Габрово, Велико Търново и Стара Загора е „Петото измерение”.

Както изтъкна самата Жаклин Вагенщайн, директорка на фестивала при неговото откриване в зала 1 на НДК, „петото измерение е измерението на духовността, а киното е другото превъплъщение на книгата, което ни позволява да открием сетивата». Много стил и интелект излъчва тази млада и елегантна дама.


Аз обвинявам!” – писмото на Емил Зола до президента на Франция по повод на „аферата Драйфус”



Прояви го и на изключително подготвеното представяне на програмата и партньорите на Синелибри-2019 още на 18 септември т.г. И няма как ! Та нали крушата не падала по-далеч от дървото. Жаклин или Жаки е дъщеря на кинокритика и издателя Раймонд Вагенщайн и внучка на известния творец и общественик Анжел (Джеки) Вагенщайн, а и е завършила висшето си образование в ...Париж.

Гордият дядо в много добра форма за своите ...96 години и бабата Зора също аплодираха своята внучка от първите партерни редове на зала 1 при откриването на Синелибри-2019. Цифрата 5 е и в броя на участващите във фестивала филми- 50, той започна на 5 октомври, ще продължи 15 дни. Симмволично първият кадър от откриващия филм «Офицер и шпионин» на публичното разжалване на капитан Драйфус носеше датата.... 5 януари 1895 г.

Няма да е никак лесно на международното жури, председателствано от «шотландския боец» Кристоф Ламбер

да излъчи победителя от конкурсната програма

В журито участва и харизматичната наша драматична и киноактриса Ирини Жамбонас. Няма да е никак лесно, защото се състезават 11 много силни филма. Достътъчно е да споменем дори само френския «Клер Дарлинг» по романа на Линда Рътлидж «Последната дворна разпродажба на Фейт Бас Дарлинг» с участието на Катрин Деньов и нейната дъщеря Киара Мастрояни от брака й с Марчело Мастрояни.

Или австро-германския «Продавачът на вестници и цигари» - адаптация по едноименния бестселър на Роберт Зееталер. В ролята на Зигмунд Фройд ще гледаме големия швейцарски актьор Бруно Ганц («Криле на желанието», Хитлер в «Крахът на Третия райх») в неговото последно екрано превъплъщение (той почина през февруари т.г.). Впрочем цифрата 5 е «представена» и в ...конкурсната програма с криминалната драма „5 е съвършеното число”, заснета по ....комикс. 


Да, това е заглавието и на забележителния италиански графичен роман от Игорт. Радва фактът, че за конкурсната програма е подбран и български филм. Това е «Снимка с Юки» на режисьора Лъчезар Аврамов, който е и съсценарист на лентата, заедно с Димитър Стоянович.

Ролите на българина и японката, които се запознават в Канада, но после заминават за България се изпълняват от Руши Видинлиев и Кики Сугино. Техен партньор във филма е Димитър Маринов, нашумял и у нас след тазгодишния «Оскар» за най-добър филм на «Зелената книга».

«Снимка с Юки» е по един от разказите в сборника на Мирослав Пенков «На изток от запада». Ще открием «българска връзка» и в биографичната драма «Заличено момче» (Австралия, САЩ). Авторът на едноименната книга, американецът Гарард Конли е бил преподавател по английски език и литература в Американския колеж в София, а преди това се е усъвършенствал в творческо писане в семинарите в Созопол на Елизабет Костова.


Плакат на Синелибри-2019



В «Заличеното момче», освен младия талант Лукас Хеджис, блестят «звездите» и на Никол Кидман и Ръсел Кроу.

Най-добрият филм от конкурса ще бъде отличен на 13 октомври (неделя) в 19.00 ч. в зала 1 на НДК, като наградата ще бъде връчена лично от

председателя на журито Кристоф Ламбер. 

На галата ще бъде прожектирана френско-белгийската комедия «Тази, която не съм» по романа на Камий Лоранс с винаги ярката Жулиет Бинош в главната роля .

Някои годишнини, навършващи се през 2019 г., които може би случайно също съдържат в себе си «петица», като: 50 години от кацането на Луната, 500 години от смъртта на енциклопедичния Ренесансов гений Леонардо да Винчи, 250 години от рождението на Александър фон Хумболдт, пръв въвел в литературата и науката думата «космос», са може би причината основен раздел в програмата на «Синелибри-2019» да се казва «На живо от Космоса».

Сред осемте филма в него ще видим много интересни биографични драми също по литературни първообрази: «Аз, Леонардо», «Всичко е истина» на «шеспировия» режисьор Кенет Брана (за последните дни от живота на Шекспир), с Кенет Брана и Джуди Денч, «Казандзакис» за автора на «Алексис Зорбас » Никос Казандзакис, «Сирано» за френския писател Едмон Ростан и др.


Продавачът на вестници и цигари” с Бруно Ганц в ролята на проф. Фройд



«На живо от Космоса» няма да мине без прожекцията на знаменитата «2001: Космическа одисея», заснета преди 50 години от легендарния Стенли Кубрик по произведения на фантаста Артър Кларк, свързана и с първия хит през юли 1969 г. на Дейвид Боуи „Space Oddity“.

По традиция нашият изискан кино-литературен фестивал представя и редица

галавечери в знак на уважение към културите на различни народи

Сега в рамката на тези гали, за които Жаклин Вагенщайн и екип привличат умело и културните институти или отдели в посолствата у нас на съответните държави, ще видим филми от: Израел, Ирландия, Испания, Германия, Франция (с 2 ленти), Швеция (2), Унгария и Япония. В тях също блестят големи имена от света на киното и литературата, като: Бен Кингсли, Жерар Депардийо и Жулиет Бинош, Мишел Уелбек и А. Б. Йехошуа (Израел) и др.
„Синелибри-2019” ни поднася и някои свои новости.

За първи път ще има и конкурс за късометражни филми с тричленно българско жури и награден фонд, осигурен от представителството в България на Tatratea – фирма, произвеждаща напитки на базата на билки от Високите Татри в Словакия. В тези кратки български филми (има и един френски „Цветята на алжиреца”) участват и редица известни наши актьори, като: Иван Бърнев и Леонид Йовчев, Михаил Мутафов и Асен Блатечки, Стефка Янорова и Гергана Плетньова и др.Най-добрите от тях ще бъдат показани на специална прожекция на 20 октомври ( неделя) от 19.00 ч. в кино „Люмиер Лидл”.

За първи път тази година фестивалът стана част от Календара на културните събития на Столична община. Иначе националният фонд „Култура” и фондовете „Култура” на общините Варна и Бургас по принцип подкрепят финансово CineLibri , който се провежда с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на Jameson и УниКредит Булбанк.

И накрая, но не маловажно, малко практическа информация. Цените на билетите за прожекциите варират от 8 до 14 лв. в зависимост от салоните и конкретните филми, запазени са и намаленията за учащи се, пенсионери и др. Билети можете да закупите на касите на EASYPAY или на epaygo.bg, както и на касите на съответните кина.

Прожекциите са освен в зала 1 на НДК (само галите по откриването и награждаването на 13 т.м.) и „Люмиер Лидл”, също така и в: Дома на киното, „Одеон”, Френски институт, „доброто старо” кино „Влайкова”, G8 Културен център, Euro Cinema, Cine Grand Park Center, Casa Libri, която се намира на столичната ул. «Цар Асен» № 64, кино «Арена делукс» в мол «България» и Сити Мар.

Борислав КОСТУРКОВ

Снимки: Архив на Синелибри и автора