Чуждестранни групи туристи търсят забравени съкровища в планината над дупнишкото село Бистрица. Районът най-често е посещаван от руснаци и израелци, които са чували за местността „Пазар дере“ в региона, съобщава "Монитор".

„Някога там се е провеждал най-големия пазар през месец август, на които са се продавали стотици животни. Всичко това е ставало по Турско време. От уста на уста се предава, че в този район някога търговците са получавали много жълтици след продажбата на животни. За да не ги пренасят по време на размирните времена са ги заравяли по пещери и камъни“, разказва кметът на селото Кирил Огненски.

По негови думи дори в района имало вдълбана пушка на една от скалите. „Ако наложиш същото оръжие на самата скала и като изстреляш куршум ще ти покаже къде се намира забравеното злато и имане. Сега това е най-големия хит сред туристите в региона“, разказва още Огненски.

През годините дори имало такива, които са намирали жълтици. Никой обаче не си признавал. „Няма как да не проличи с течение на времето. Изведнъж като се замогне някой е ясно откъде идва това“, коментират жители на атрактивното селце.

„Най-интересното е, че през последните години при нас идват много чужденци. Често ни посещават евреи и израелци. Казват, че идват заради природата. Понеже ние нямаме водачи, много често се обръщат към мен. Познавам добре планината и с удоволствие им показвам забележителностите. И в момента съм с група чужденци, които са впечатлени от този край“, обяснява още кметът на селото.

Сред атракциите в района на село Бистрица е и пещерата на Вълчан войвода, която все още не е ясно къде се намира. Някога поп Мартин, който бил дясната ръка на Вълчан войвода, направил карта за съкровищата в региона. „В тази пещера се намират съкровища, според преданията, но къде се намира никой не знае“, коментират жителите на Бистрица.

До месец се очаква в селото да пристигнат и десетки парапланеристи, които отново ще излитат от местността „Остроган“. „Бистрица стана наистина много привлекателно за туристите. От уста на уста се предава, че тук природата е уникална и ето, за разлика от другите села при нас има осезаем живец“, обясняват жители на селото.
Към момента единствения проблем за туристите, е липсата на места за настаняване. В Бистрица има изградена само една къща за гости, която почти винаги е с запълнен капацитет и то за седмици напред.