Попълнете търсена ключова дума или фраза

Почина поетът Славимир Генчев

https://blitz.bg/obshtestvo/kultura/pochina-poett-slavimir-genchev_news779965.html Blitz.bg

Той издъхна след мъчително боледуване

Копривщица, България 07 Ноем. 2020, 22:21 1664 прочита 0 коментара
Почина поетът Славимир Генчев

След мъчително боледуване почина Славимир Генчев – поет, журналист, бард, дългогодишен уредник на къща-музей „Димчо Дебелянов” в Копривщица.


Славимир Генчев

Той притежаваше характерен авторски стил – парадоксално-ироничен, оксиморонно-метафоричен, актуално-лапидарен. Лириката му разплакваше читателките, а хуморът беше негова втора природа или може би най-любимо дете.Той е един от създателите на бардовските фестивали в България – още от далечната 1986 г., уточнява в. Труд.

В епохата на постмодерните главоблъсканици и претенциозни стихоплетства беше много трудно да  се отстоява класическият стих, за да уверят читателите, че смисълът на изкуството е ясна социална и хуманистична позиция. Славимир Генчев беше виртуоз на класическия стих, на оригиналното римуване, на поантите и диалогичното внушение. Всяко негово стихотворение беше вик за осъзнаване: той умееше от един есен лист да сътвори цялата картина на антагонизма в обществото: излъганите надежди, драмата на забравените в нищета хора, продажните политици, измамните бизнесмени. Но поетът никога не загърбваше надеждата.

Голяма част от стиховете му се превръщаха в песни, които сам изпълняваше, забавлявайки публиката на купони, фестивали, поетични вечери. В подобен оптимистичен дух беше озаглавена и последната му стихосбирка „Или хубаво, или още” (2018).  От тази книга разбрахме, че Любовта не е въпрос без отговор, а е отговор без въпрос. И че само когато си тръгнеш, оставаш безсмъртен. 

Славимир Генчев
Лебедова есен

Ще те запомня с всичките си чувства
и с целите си будни сетива.
Какво е незабравата? Изкуство,
което брани своите права.
Рефрени, багри, образи и форми,
чието време вече не върви,
нахлуват във двореца на октомври,
където аз съм верен часови.
Пресичам кехлибарената зала
на нашия щастливо-кратък свят,
залъгвайки се бодро, че раздялата
ще ме направи още по-богат.
Но с крайчеца на мисълта надзъртам,
докрай прочел последната глава,
дали внезапно няма да се върнеш
по стъпките си в буйната трева.
И аз се лутам тук, и губя дирята,
и чувам своя собствен апостроф:
какво, че от любов не се умира,
щом можеш да живееш без любов? 

Славимир Генчев е роден на 28.10.1953 г. в с. Поликраище, Великотърновско. Учил е в София. Завършил е спец. „Българска филология“ в СУ „Св. Кл. Охридски“ (1977). Работил е като журналист и редактор в различни издания; уредник на къща-музей „Д. Дебелянов“ (Копривщица); преподавател по български език в ИЧС – София. Издал е стихосбирките: „Перо от огъня“ (1989), „Черна кутия“ (2000), „Единицата мярка“ (2002) и „Опит за подсказване“ (LiterNet, 2009), „Цветоглед“ (2005); „На 60 стихотворения“ (2013), „Постоянна величина” (2016), „Или хубаво, или още” (2018), както и хумористичните сборници „Славотерапия“ и „Славотерапия 2“. Носител е на наградите: „Д. Дебелянов“ (Национален студентски конкурс, 1975, 1976 и 1977), „Яворов и ние“ (1985, 2010, Поморие), „Магията Любов“ (2001, Казанлък), „Мечти по лято“ (2002, LiterNet), „Николай Искъров“ (Свищов, 2007), „Сл. Хр. Караславов“ (Първомай, 2007); „Димчо Дебелянов“ (Копривщица, 2012). Творбите му са включени в антологии в България, Румъния, Турция, Русия, Сърбия. Като изпълнител на авторски песни е лауреат на: Националния конкурс в Добрич (1988), Творческа среща „Морски струни“, Несебър (2002), Голямата награда на „Бардфест Ловеч“ (2004), ПоКи (Харманли, 2005), „Златен век“ на МК за принос в развитието и популяризирането на бардовската песен. Член е на СБП. Член е на Управителния съвет на Общество на литературния кабинет „Димчо Дебелянов“.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Използвайки този сайт Вие приемате, че използваме „бисквитки", които ни помагат за подобряване на преживяването на потребителите, за персонализиране на съдържанието и рекламите, и за анализ на посещаемостта. Вижте нашата политика за бисквитките повече тук.Приемам