Алис Райт се задушава от скучното си всекидневие в Англия. Затова импулсивно приема предложението за брак на привлекателния американец Бенет ван Клийв, който освен ръката си, й предлага нов живот отвъд океана.

В разгара на Голямата депресия Алис създава семейство под зоркия поглед на властния си и арогантен свекър, който има свои представи как трябва да се държи една млада съпруга. Така новият й живот в консервативното градче в Кентъки се оказва още по-самотен и отпреди.
Докато не среща Марджъри О’Хеър.

Независима и дръзка, Марджъри никога не е търсила одобрението и помощта на мъжете. И когато първата дама Елинор Рузвелт обявява програма за подпомагане на бедните, тя започва да събира екип от млади и смели жени. Доброволки, които да доставят книги и до най-отдалечените кътчета на региона.

Прекосявайки девствените гори, борейки се често и с предразсъдъците и неграмотността, Алис, Марджъри и техните съмишленички се превръщат в пътуващи библиотекарки. Това им дава възможност да преоткрият свободата, приятелството и любовта. Да открият живота, който най-накрая принадлежи на самите тях.
 

Джоджо Мойс е родена в Лондон през 1969 г. Прави успешна журналистическа кариера, но мечтата й е да стане писател. Дебютният й роман се радва на положителни отзиви, но големият пробив идва с „Аз преди теб“. Необичайната любовна история се превръща в световна сензация с продадени над четиринадесет милиона екземпляра. По „Аз преди теб“ е заснет и едноименен филм с участието на Емилия Кларк (Луиза) и Сам Клафлин (Уил). Екранизацията, подобно на романа, предизвика истински фурор. След успеха на филма „Аз преди теб“ (над $200 млн. приходи от прожекции) Джоджо работи по сценариите на още три свои книги: „Един + един“, „Последното писмо от любимия“ и „Подаряваш ми звезди“.
До този момент книгите на Джоджо Мойс са преведени на четиридесет и шест езика и от тях са продадени над трийсет и осем милиона екземпляра. Медиите на Острова я обявиха за „най-добрата съвременна британска авторка“. В България Джоджо Мойс има хиляди почитатели, които с нетърпение очакват най-новата й книга – „Подаряваш ми звезди“.
 


 
Отзиви за „Подаряваш ми звезди“
 
Почти веднага след излизането си „Подаряваш ми звезди“ се превръща в бестселър №1 на New York Times, Рийз Уидърспун избира книгата за своя читателски клуб, а през 2020 г. USA Today я включва в специален списък със „100 заглавия, които задължително трябва да прочетете, докато сте затворени у дома“.
 
Аз съм голяма почитателка на Джоджо Мойс. Нейните герои са толкова завладяващи... Романът е прекрасна история за вътрешната сила на човека и показва много ясно как книгите могат да сплотят една общност.
Рийз Уидърспун
 
Един специален роман, с увлекателен сюжет и герои, които са толкова реалистични, че бързо започваш да ги чувстваш като близки приятели. Обожавам книгата и не исках да свършва!
Лиан Мориарти, авторка на „Големите малки лъжи“
 
„Подаряваш ми звезди“ е едно удовлетворяващо пътешествие, което ни среща с теми като приятелството, борбата в подкрепа на добрите каузи и силата на литературата...
USA Today
 
Макар че стана популярна със съвременните си романтични книги, Джоджо Мойс доказва, че е умела авторка и на исторически романи... „Подаряваш ми звезди“ е една вдъхновяваща книга.
The Washington Post
 
 
 
Истинската история, вдъхновила „Подаряваш ми звезди“
 
Как от Голямата депресия се ражда надеждата
През 1933 г. безработицата в Апалачите е достигнала 40%, в цяла Америка мини и фабрики затварят, милиони хора остават без работа и Голямата депресия се задълбочава. В тези тежки времена книгите се превръщат в спасение за родители и деца – още повече за живеещите в отдалечени, бедни или планински райони. Така се ражда идеята за „пътуващите библиотекари“ – най-често жени, които разнасят книги и списания и до най-откъснатите местности.
Не е учудващо, че именно Кентъки става дом на първите такива „мобилни библиотеки“ – от началото на Голямата депресия повече от 63% от жителите на щата нямат достъп до библиотека, а 31% не могат да четат.
 


Четири пътуващи библиотекарки се подготвят за своя преход.
Техните истории вдъхновяват мисията на героините в „Подаряваш ми звезди“ от Джоджо Мойс.
Снимка Архив на Дигитална библиотека на Кентъки
 
Пътешествието на книгите започва
През 1934 г. започват първите обиколки на пътуващите библиотекарки. Два пъти в месеца те преминават по 160–200 километра седмично на кон и разнасят книги до отдалечени села, а често дори до високопланински хижи, чиито обитатели с месеци нямат други посетители.
Най-популярни са детските книги и илюстрованите издания, защото голяма част от хората са неграмотни и разчитат на своите деца да им помагат с четенето. Книгите на Марк Твен, романи като „Робинзон Крузо“ и стихосбирките бързо се нареждат сред най-желаните четива.
 
Трудните първи стъпки
Работата на пътуващите библиотекарки не е никак лесна – ежедневно изминават на кон огромни разстояния, често през райони, където дори няма път. А ако конят или мулето им загинат, се налага да вървят с дни до най-близкото населено място.
В началото срещат и силно недоверие сред неграмотните и консервативни жители. Постепенно обаче, благодарение на различни интересни подходи, успяват да спечелят подкрепа и съмишленици, а деца и родители очакват посещенията им с нетърпение.
 


Пътуваща библиотекарка доставя книги до отдалечена планинска хижа в Апалачите.
Снимка Архив на Дигитална библиотека на Кентъки
 
Книгите, които сплотяват общността
Почти всички заглавия са събрани като дарения, а често се случва читателите да дават и малкото пари, с които разполагат, в подкрепа на каузата. Библиотекарите, от своя страна, прибягват до различни методи, за да предпазят изданията при превоза и от бързо износване. Превръщат стари коледни картички в книгоразделители, за да не се налага читателите да прегъват страниците. А когато някое издание започне да се разпада, те събират все още годните страници в папки и им дават нов живот. Рецептите от женските списания и книги също намират място в папките. Впоследствие жителите на Кентъки започват да добавят свои изрезки, допълнения и текстове към папките, превръщайки ги в своеобразен сборник на местните традиции, кулинария и фолклор. Тези папки се съхраняват и до днес в библиотеката в Кентъки.
 
Програмата с пътуващите библиотеки е спряна през 1943 г., но през 1946 г. е подновена отново – този път с автомобили, и през 2014 г. Кентъки е щатът с най-много мобилни библиотеки в САЩ.