Всяка година на една и съща дата – 19 октомври, и на едно и също място - край манастира “Света Богородица” до с. Добрич, Димитровградска община, се събират най-талантливите и издръжливи поети на България и на още няколко страни.
И тази година родните стихоплетци не изневериха на традицията и се събраха на същото място в рамките на “Доброслов – 2008”, който се провежда с медийното партньорство на в. “Труд” и на телевизия “7 дни”.
31 поети и поетеси от 10 града на България, една полска поетеса и руската сърцеведка и преводачка Олга Малцева, започнаха литературното четене още сутринта, то продължава и до сега, и ще приключи утре преди да изгрее слънцето. Вероятно затова сутрешният тържествен водосвет бе извършен не с вода, а с вино.
Същността на празника е да се постигне рекорд за най-дългото литературно четене на собствени стихотворения. Всички участници могат да рецитират свои творби през времето от 5 минути до 5 часа. Награди ще получат трима от най-талантливите и най-издръжливите стихоплетци на България и гостите. Журито с председател писателят Петър Ангелов ще има думата утре рано сутринта, когато завърши маратонското четене на собствени произведения.
Тодорка Николова, БЛИЦ