Шестдесет и девет творби  са участвали във вече ІV конкурс за съвременна българска пиеса,  провеждан от Театър „София” с финансовата подкрепа на Банка ДСК.  За него по регламент се приемат непубликувани до момента пиеси, непоставяни на сцена и неучаствали в други конкурси.
Проявеният отново голям интерес към конкурса показва, че идеята на неговите създатели да търсят и намират нови автори и да поощряват по този начин развитието на съвременната българска драматургия е много добра и навременна. Ще припомним, че по принцип пиесата на победителя се поставя след това на сцената на обичания столичен театър. За Банка ДСК пък подкрепата за значими и съдържателни проекти като този театрален конкурс е важен елемент от нейната корпоративна социална отговорност.

Тази година журито на конкурса, председателствано от известния наш актьор Ириней Константинов,  директор на Театър „София”, е решило единодушно да не присъди първа награда. На неговото особено внимание остават обаче три пиеси (творби) : „Ти си единадесетият”  от Иван Кулеков, „Между етажите“ от Михаил Казаков и „Мостовете“ от Радостина Николова.  Като „ахилесова пета” в много от представените пиеси бяха изтъкнати недостатъчното познаване на сцената като условие за развитие на драматургичното действие и „грапавините” в стила и езика на някои автори.

Обявявайки резултатите от четвъртото издание на конкурса, Ириней Константинов сподели, че при съгласие от съответните автори, ръководеният от него театър има готовност да издаде сборник със споменатите три пиеси  и да го предостави безплатно на театрите в цяла България и на библиотеки. „Новото тази година – подчерта Ириней Константинов директорът на Театър „София” – е, че ще използваме средствата от първата награда (б.а.- те възлизат на 4 000 лв.), за да направим през юни театрална „работилница”  по драматургично писане. В този „уъркшоп” видни наши драматурзи, режисьори и актьори ще споделят своя богат опит. Ще поканим в своеобразния семинар да участват безплатно редица от авторите на пиеси в нашия конкурс. Така те ще могат да доработят, да усъвършенстват своите творби”.

В отговор на въпрос за новинарската агенция БЛИЦ,  дали има автори, които са редовни „абонати”  за участие в конкурса и какви са основните теми на представените пиеси, драматургът на Театър „София”  Богдана Костуркова отбеляза, че наистина има десетина автори, които са участвали и в четирите му издания. Дори в предишните конкурси някои от тях са имали по-силни изяви, но сега творбите им не са на равнище, за да бъдат отличени.

„Що се отнася до тематиката – изтъкна тя – две трети от участниците се занимават със съвременни теми, като положението на отделната личност в социалната среда, взаимоотношенията в семейния кръг, несправедливостите в нашия живот и дори с най-актуалния сега проблем за отношението ни към бежанците и мигрантите.”
Заслужава да припомним, че при досегашните конкурси на Театър „София” с подкрепата на Банка ДСК  първите две издания бяха спечелени от журналисти – Райко Байчев („Гъдулката гори“) и Оля Стоянова („Покана за вечеря“). В третия конкурс победата грабна Кирил Буховски („Ние сме вечни“).  Пиесата на Оля Стоянова бе наградена през 2014 г. с „Аскеер“ за българска драматургия, а „Гъдулката гори” на Райко Байчев получи номинация за „Икар“.

Автор: Борислав КОСТУРКОВ