Рядка българска книга се продава за 19 000 долара, което се развява на около 33 000 лева, в интернет. Става дума за издание с произведения на поета и революционер Христо Ботев, пише Novini.bg.

Книгата събира на едно място стихотворения, сатира, както и кореспонденция на писателя. За въпросната сбирка се правят два проекта през 1907 година, разказва в обявата си търговецът. В първата версия има само един портрет на Христо Ботев, както и писмо от любимата му Венета, което е разположено хоризонтално на страницата.

Вторият вариант на книгата е с два портрета на писателя, като писмото е разположено вертикално.  От печат излиза първата версия, а изданието, което продавачът предлага, е от втората версия, което прави сбирката уникална. Книгата е оригинална, в добро състояние и съдържа 486 страници.

Редки български книги се предлагат на ценители от цял свят. Сред артикулите попада и такава от 1898 година. За книгата не се знае абсолютно нищо. Уникалното произведение е добре запазено и се състои от 18 страници.

Книгата е на християнска тематика и обяснява накратко как трябва да се тълкува Евангелието и какво съдържа то. Тя е ръководство как трябва да се проповядва самия текст. Книгата е превод от митрополит Серафим от Сливен. Любителите на редките книжа трябва да отделят 8680 лева, за да се сдобият с ръководството.