Малко хора знаят, че кадрите в многобройните филми, на които Аспарух забива меч в средата на Плиска, Плисковското поле и заявява: „Тук ще бъде България“, са неверни. Тогава българите не са въоръжени с мечове, а със саби. Това заяви проф. Божидар Димитров – историк и директор на Националния исторически музей, по повод излизането от печат на поредната книга от поредицата „Колекции на Националния исторически музей“, съдържаща колекцията от средновековно българско въоръжение, уточнява Фокус.
„Сабите са оръжие, което превъзхожда меча. Сабята може да се върти на 360 градуса от конник, дори от пехотинец, но Българската армия по това време е изцяло конна. Западни автори пишат, че в двубоя между римския меч и сабята на варварите, ние принадлежим към варварските народи по определението на гърците и римляните, сабята е победила меча“, разказа проф. Димитров. 

По думите му мечът нахлува в българските земи заедно с кръстоносците. 

„Той е тежко и трудно за използване оръжие. Неслучайно западни автори казват, че Калоян е победил меча, тъй като е бил много тежък за римляните, докато българите, със своето далеч по леко оръжие, са успели да победят западните рицари“, подчерта историкът. 

По думите му съществуват и оръжия от османския период. 

„Българите, противно на това, което се пише, са произвеждали и ползвали оръжие. Оръжие е произвеждано в Габрово и на други места, включително и огнестрелно. Въоръжени са били пазителите на проходи, и то въоръжени до зъби. Въоръжени са били и жандармерийски български отряди, т. нар. кърсердари, които са пазили полето от грабители. При кърджалийските нашествия вече самите османски власти са разрешавали да се въоръжи целият български народ и той се въоръжава. Кърджалиите са унищожени не толкова от редовната османска армия, тя се разсипала и практически не съществува, а от въоръжените отряди на българите, между които се прочул отрядът на Котел, който не допуснал нито един кърджалия и избил стотици при няколкото опита за превземане на града“, подчерта директорът на НИМ.