„Антарктида – студеният юг“ е пътепис за най-отдалечения континент на земята, написан от световноизвестния арктически изследовател проф. Христо Пимпирев. През 2017 г. се навършва четвърт век от старта  на българските експедиции до студения континент.

Проф. Пимпирев разказва на достъпен и популярен език за природата, флората, фауната и хората на най-отдалечения континент на планетата. Благодарение на тези експедиции и на всички участници в тях, но най-вече на техния вдъхновител и ръководител – проф. Христо Пимпирев, България днес е уважавана полярна дестинация и заедно с още 29 държави управлява 1/10 от планетата Земя. Разбира се, най-важният резултат от проведените експедиции е изключителният научен принос, който благодарение на тях даваме на света. Антарктида е мястото, от което по неопровержим начин може да се наблюдава глобалното затопляне и още много други природни феномени.
 

Напоследък със затоплянето на климата в тази част от Антарктида, където се намира нашата база, се наблюдават освен традиционните мъхове и лишеи, също и няколко вида висши тревисти растения. Както и едни малки гъбки, много приличащи на челадинките. Растителността започва все по-осезателно да присъства на Антарктида.

Антарктида е спомен от миналото и напомняне за бъдещето. На нея все още се съхраняват доказателства от ледниковата история на земята, когато Европа е била покрита от арктически лед, а в бреговете на Антарктида са се миели водите на тропически морета…

Научните наблюдения на автора на тази книга се редуват с изключително поетичи описания на невероятната и уникална природа на студения континент.

Стоях прикован пред това изящество на природата и се чувствах щастлив, че също съм нейно творение. Ярката светлина излезе победител в двубоя с мъглата и над нас блесна режещият ръб на върха. От просналата се бяла шир един до друг изскачаха черните силуети на добре познати и вече обходени върхове. Морските брегове бяха нарязани от раздробените ледени езици, спускащи се от грандиозната планинска верига Фризленд…

Описана като един извънземен свят, в много отношения Антарктида ни сочи нашия път към бъдещето и Космоса. Температурите, измерени там – минус 89 градуса по Целзий, се доближават до тези, които очакваме да срещнем на планетата Марс. На този континент се съдържат и 2/3 от запасите от сладка вода на Земята.

И въпреки нечовешките студове и ветрове, на Антарктида има и много живот. От любопитните описания на пингвини, тюлени, морски слонове и птици научаваме невероятни факти за живота сред леда. Фауната на Антрактида е богата и интересна. Тя кипи от живот, благодарение на океана, чиято температура позволява това богато разнообразие. Така ще научим, че пингвините имат свои детски ясли, а от самотния пингвин можете да очаквате всичко – дори предложение за брак.

Благодарение на хората, на Антарктида вече има и духовен, и културен живот. Звучи невероятно, но на ледения континент концерт е изнасяла и…“Металика“!

Богато илюстрирана с уникални цветни фотографии, направени от участниците в експедициите и съдържаща най-актуалната информация за работата на българските учени на Антарктида, тази книга е стойностна придобивка за всеки дом, за всяка обществена библиотека и истинско изкушение за всеки любознателен читател.