“Срещу мен се води кампания, която има за цел да петни името ми”. Това заяви археологът проф. Николай Овчаров на пресконференция. Този коментар дойде по повод изказването на колежката му ст.н.с. Стефанка Иванова, според която в Татул и Перперикон, където Овчаров прави разкопки, са настъпили необратими разрушения, заради начина, по който са провеждани те.

Иванова е казала за българска медия, че разрушенията дори вече не позволявали реставрацията и консервацията им. По думите й Татул вече е напълно разрушен. Според министъра на културата проф. Стефан Данаилов обаче нещата не стоят така, няма нищо разрушено и става единствено въпрос за личностни конфликти.

На пресконференцията проф. Николай Овчаров каза, че тази кампания, която се води срещу него, че разрушава обектите, е започнала още през 2005 г. и наскоро е била възстановена. По думите му обаче, през 2006 г. е създадена комисия, която да провери това и на базата на докладите й са продължили да му издават разрешителни за разкопки. Овчаров каза още, че и обектите му са били заснемани, а през 2008 г. е създадена нова комисия, която също е удостоверила, че няма нищо нередно в работата му.
За Татул от Министерството на културата били отпуснати 30 хил. лв., като е направен проект за реставрацията му. Направена е около 1 км алея до обекта, паркинг и места за почивка, каза проф. Овчаров. Кандидатства се по проекти за повече от 1 млн. евро по норвежки програми. Ако бъдат спечелени тези програми, върху голяма част от Татул ще бъде направено парашутно покритие, което ще може да се маха лятото и ще се слага зимата. За храма „Утроба” проф. Овчаров е научил през 2002 година, когато е заведен до там от местен пещерняк. През 2007 - 2008 година 180 хил. лв. са спечелени от българско-гръцки проект за храма “Утроба”. През май 2008 г. обектът е открит.
По думите на проф. Овчаров има проект, който предвижда обектите Перперикон и Димотика в Гърция да станат обща туристическа дестинация. Затова са подадени са документи за проект на стойност 5 млн. евро.
По думите на професора 225 хил. души са посетили Перперикон през 2008 г. Проучванията на Перперикон се финансират от държавата, а за разкопки са дадени 1 млн. лв.
По думите на Овчаров всички археолози, които правят разкопки, са задължени да заделят средства за аварийни консервации на обектите. Проф. Овчаров каза, че за 10 години е заделил 220 хил. лв. за това.
Десислава Вангелова, БЛИЦ