През археологическото лято 2019 г. продължиха разкопките на древния град Мисионис край Търговище от проф. Николай Овчаров и неговия екип. При разкопките са открити четири базилики и други църкви, много сгради, уникално запазени.
 
Това е и голям духовен център – от този район е започнала мисията на
Андрей Първозвани, който е бил апостолът, отговарящ за днешна Североизточна България, обясни проф. Николай Овчаров в предаването „Тази сутрин” по bTV.
 
Мисионис е един много голям късно античен и средновековен град, споменат е от арабския географ Ал-Идриси, като голям търговски център, уточни професорът.
 


Тази година е проучен хореумът – зърнохранилището на крепостта, както и сгради северно от базилика номер 2, обясни и археологът Ангел Конаклиев.
 
По думите му височината на крепостната стена, която е използвана като част от зидовете на хореума, е до 4 метра и е запазена.
 
Според проф. Овчаров Мисионис и Перперикон имат сходна история. И двата града се противопоставят на османското нашествие, но загиват в пожарища.
 
Кръщелната на най-голямата базилика в Мисионис вече е защитена и покрита и може да бъде показана на хората. „Тук са приемали християнството възрастните езичници”, уточни още проф. Овчаров.
 


При разкопките на древния град Мисионис са открити предмети от бита, но и от въоръжението и снаряжението, както и накити, уточни археологът Ангел Конаклиев.
 
По думите му трябва да се помисли и за консервацията на разкритото до сега, за да добие по-привлекателен вид самият град.