Големият български талант Петър Слабаков получи днес за последен път своите аплодисменти от стотици приятели, колеги и почитатели. В столичната църква “Свети Седмочисленици” беше отслужено опелото на големия актьор, отправил се към рая след загубената си битка с рака.

На опелото дойдоха президентът Георги Първанов, образователният министър Даниел Вълчев, културният министър Стефан Данаилов, актьорите Коста Цонев, Татяна Лолова, Андрей Баташов, Стоянка Мутафова, Джоко Росич и други.

По думите на актрисата Стоянка Мутафова Слабаков е един от най-големите артисти на България. “Имаме чудесни спомени, беше в нашия театър известно време, като човек и като артист беше невероятен. Доста образован беше, но не искаше да парадира с това”, каза тя.

Джоко Росич каза за него: “В нашето войнство майсторство има много добри редници, има офицери, генерали и маршали, но той беше всичко това. Освен това, той беше и рицар, за съжаление – последният. След Петър вече няма рицари, свършиха се”, каза Росич.

“Той не беше съгласен с много неща, които се казват, винаги смееше да си изкаже нещото и това не му пречеше, когато играе и в театъра, и на екрана. Той беше толкова обаятелен и сладък, мек, ще речеш, че този човек никога няма да може за нещо да се опъне”, добави актрисата Татяна Лолова.

По думите на образователния министър Даниел Вълчев Петър Слабаков беше “голям талант, голям мъж и голям чешит като всеки голям талант”.

Петър Слабаков е роден на 23 април 1923 г. в Лясковец. Завършва гимназия в Шумен и задочно "Икономика на промишлеността" във Варна. Бил е тракторист и леяр. Участник е в Отечествената война (1944-1945) като доброволец.
Започва работа като статист, а след изпит - и като актьор във Варненския драматичен театър (1953-1957), по-късно играе в драматичните театри в Бургас (1957-1960), в Пловдив (1960-1963), в театър "Трудов фронт" - София (1963-1964), в Народния театър за младежта (1964-1965), в драматичния театър в Перник (1965-1966), в киноцентър "Бояна" (1966-1967), в театър "София" (1972-1979), в Държавния сатиричен театър (1980-1991).
Сред по-известните му роли в театъра са: Свилен в "Свекърва" от А. Страшимиров, Ланс в "Двамата веронци" от Шекспир, Лопахин във "Вишнева градина" от Чехов, Алексей в "Оптимистична трагедия" от Вишневски, Лука в "На дъното" от Горки, Плюшкин в "Мъртви души" по Гогол и др.
Десислава Вангелова, БЛИЦ