На площ от 7000 квадратни метра в Плиска е изграден културно-исторически комплекс "Дворът на кирилицата" със средства на арменския бизнесмен Карен Алексанян. Той е негов инициатор, създател и управител. Ето както сподели той навръх 24 май за Novini.bg.
В Двора на Кирилицата в Плиска постоянно имаме прояви. На 24 май Дворът на Кирилицата ще бъде пълен с ученици и учители, които ще поднесат венци. Народът много обича кирилицата и приема Двора на Кирилица като символ. Патриотичните прояви тук стават всеки ден и импровизирано, сподели Карен Алексанян, който през 2012 година създава този комплекс, посветен на българската азбука. По думите му Дворът непрекъснато е посещаван от ученици, с преподавателите си, както и от отделни граждани.

Съвсем скоро предстои и откриването на Крепост Кирилица и Алея на писателите, сподели той. Освен Алея на писателите ще има и стена с барелефи на писатели. Планирано е на 27 юли да отвори Крепост Кирилица. Тя ще се състои от две големи изложбени зали. На първия етаж ще е зала “Създаване школа Славянобългарска в Плиска”, а на втория етаж ще е зала “Българска слава”. На същата дата ще бъде открита и стената с барелефи на писатели, сред които ще има български, руски молдовски, украински, сръбски и македонски писатели, посочи Карен Алексанян. Леда Милева и Елисавета Багряна ще са двете български писателки, които първи ще присъстват в Алеята на писателите.

Датата 27 юли е избрана, тъй като тогава българският народ почита Свети Седмочисленици - Кирил, Методий Климент, Наум, Ангеларий, Сава и Горазд. Карен Алексанян сподели, че иска да постави и паметник на писателя Яворов. Оттам нататък поне по един представител от всеки народ, който пише на кирилица, независимо от раса и религиозна принадлежност, ще получи място в този единствен в света Музей на Кирилицата, подчертава авторът на идеята Карен Алексанян.