Пистолетът е открит случайно от земеделец през 1965 година в областта, където гениалният холандски художник се самонаранява 75 години по-рано. Оръжието вече е било изложено в музея на Ван Гог в Амстердам.

Аукционната къща, предлагаща на търг 7-милиметровият револвер модел „Лафоше“ го нарича в рекламата си „най-известното оръжие в историята на изкуството". Наддаването ще се сътои на 19 юни и очакванията са, че цената му ще достигне 60 000 евро. "Техническите тестове на оръжието показаха, че то е било използвано и че е останало в земята за период, който ще съвпадне с 1890", твърдят още организаторите на търга.

Изследователите на Ван Гог смятат, че той се е застрелял с револвера близо до село, намиращо се северно от Париж, където прекарва последните няколко месеца от живота си през 1890 година.

Предполага се, че холандският художник е взел назаем пистолета от собственика на страноприемницата, където е отседнал. Наследниците на ханджията в момента го предлагат за продажба.

Това не е първият драматичен акт на Ван Гог за самонараняване. Две години по-рано през 1888 г. той отрязал ухото си, преди да го предложи на жена в публичен дом.

Докато повечето историци на изкуството са съгласни, че Ван Гог се е самоубил, това предположение напоследък се поставя под съмнение. Някои биографи на художника твърдят, че фаталният изстрел е бил произведен случайно от две местни момчета, които са си играели с пистолета на полето.

Тази теория получи нова популярност от биографичния филм за Ван Гог с участието на Уйлям Дефо - "Врата към вечността".

Неговият режисьор, известният американски художник Джулиан Шнабел, каза пред АФП, че Ван Гог е нарисувал 75 платна в последните си 80 дни живот и е малко вероятно да е мислел за самоубийство. Сред тях е прословутото платно „Портрет на доктор Гаше“ – местния лекар, който се е опитал да го спаси след фаталния изстрел. Картината постави световен рекорд, когато през 1990 година беше купена на търг за 82.5 милиона долара.